SECTION-6

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q41. Heroin is obtained from       [UPPCS (Pre) 2005]

(A) Indian hemp
(B) Opium poppy
(C) Tobacco
(D) Areca nut

Ans:(B) Opium poppy

Q42. Which of the following is a source of biofertilizer?    [UPPCS (Mains) 2009 UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Yeast
(B) Chlorella
(C) Azolla
(D) Mold

Ans:(C) Azolla

 

Q43. Which of the following is a biofertilizer?    [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Urea
(B) 2,4-D
(C) Streptocycline
(D) Azolla

Ans:(D) Azolla

 

Q44. The biofertilizer used as a supplemenatry food for the cattle, especially for milking bovinces is     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2016 RAS/RTS (Pre) 2016]

(A) Azospirillum
(B) Azolla
(C) Azotobacter
(D) Rhizobium

Ans:(B) Azolla

 

Q45. Which of these is not correctly matched?     [UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2003, 2002]

(A) Blue-green algae – Biofertilizer
(B) Chrysopa – Maho-control
(C) Bio 902 – Variety of mustard
(D) Azotobacter – Bioinsecticide

Ans:(D) Azotobacter – Bioinsecticide

 

Q46. Which bacteria is responsible for nitrogen fixation in soyabean?     [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Rhizobium leguminosarum
(B) Rhizobium japonicum
(C) Rhizobium fajioleai
(D) Rhizobium traitolai

Ans:(B) Rhizobium japonicum

 

Q47. 2, 4-D is     [UPPCS (Pre) 1999]

(A) An insecticide
(B) An explosive
(C) A fungicide
(D) A herbicide

Ans:(D) A herbicide

 

Q48. Blue-green algae are chiefly used as biofertilizer in the crop of     [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Wheat
(B) Gram
(C) Paddy
(D) Mustard

Ans:(C) Paddy

 

Q49. Blue-green algae is used to supply nitrogen to     [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Bajra
(B) Maize
(C) Paddy
(D) Wheat

Ans:(C) Paddy

 

Q50. Azolla gives a good biofertilizer when mixed with    [Uttarakhand PCS (Pre) 2007]

(A) Blue-green algae
(B) Bone meal
(C) Cow dung
(D) Urea

Ans:(A) Blue-green algae

1      2      3      4      5      6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *