SECTION-6
GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. White leg-horn is a variety of     [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

 

(A) Parrot
(B) Peacock
(C) Fowl
(D) Owl

Ans:(C) Fowl

 
Q32. Ticks and mites are actually    [IAS (Pre) 2002]

(A) Arachnids
(B) Crustaceans
(C) Insects
(D) Myriapods

Ans:(A) Arachnids

 
Q33. Glow worm is     [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) A mollusca
(B) An insect
(C) A worm
(D) A nematode

Ans:(B) An insect

 
Q34. Which one of the following is not an insect?      [UPPCS (Spl)(Pre) 2008 UP UDA/LDA (Mains) 2010]

(A) Bed bug
(B) Spider
(C) House fly
(D) Mosquito

Ans:(B) Spider

 
Q35. Which of the following is the eatable part of turmeric plant?     [MPPCS (Pre) 1993]

(A) Root
(B) Stem
(C) Fruit
(D) Flower

Ans:(B) Stem

 
Q36. The type of fruit in which litchi can be placed in     [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Drupe
(B) Hesperidium
(C) Nut
(D) One seeded berry

Ans:(C) Nut

 
Q37. What is the botanical name of opium?     [MPPCS (Pre) 2017]

(A) Emblica officinalis
(B) Papaver Somniferum
(C) Rauwolfia Serpentina
(D) Cinchona Species

Ans:(B) Papaver Somniferum

 
Q38. Lichen are the complex creature, made from    [RAS/RTS (Pre) 1997]

(A) Fungus and bacteria
(B) Fungus and algae
(C) Fungus and bryophyta
(D) Algae and bacteria

Ans:(B) Fungus and algae

 
Q39. Lichens, which are capable of intiating ecological succession even on a bare rock, are actually a symbiotic association of     [IAS (Pre) 2014]

(A) Algae and bacteria
(B) Algae and fungi
(C) Bacteria and fungi
(D) Fungi and mosses

Ans:(B) Algae and fungi

 
Q40. Noscapine is obtained from    [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Poppy
(B) Basii
(C) Eucalyptus
(D) Ephedra

Ans:(A) Poppy

 
1      2      3      4      5      6          8      
 
Next Page
Back
DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]
Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 
 General Science Objective Questions – Section-1
 
General Science Objective Questions – Section-2
 
General Science Objective Questions – Section-3
 
General Science Objective Questions – Section-4
 
General Science Objective Questions – Section-5
 
General Science Objective Questions – Section-6
 
 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *