SECTION-6

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. Which one of the following statements is not correct?      [IAS (Pre) 2002]

(A) All echinoderms are viviparous
(B) Roundworm has no circulatory system
(C) In bony fishes, swim bladder is usually present
(D) In cartilaginous fishes, fertilization is internal

Ans:(A) All echinoderms are viviparous

 

Q22. Of the following which one is not a fish?      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Starfish
(B) Sawfish
(C) Pipefish
(D) Guitarfish

Ans:(A) Starfish

 

Q23. Biologists have so far known, found and identified a large number of species in the plant and animal kingdom. In terms of numbers, the largest found and identified so far is from among the     [IAS (Pre) 1996]

(A) Fungi
(B) Plants
(C) Insects
(D) Bacteria

Ans:(C) Insects

 

Q24. Which is the largest mammal?     [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Whale
(B) African Elephant
(C) Hippopotamus
(D) Polar bear

Ans:(A) Whale

 

Q25. From which of following groups does the whale belongs?     [RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Fishes
(B) Mammals
(C) Reptiles
(D) Amphibians

Ans:(B) Mammals

 

Q26. Which one is a mammal?     [RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Shark
(B) Squid
(C) Octopus
(D) Whale

Ans:(D) Whale

 

Q27. Which of the following species is the largest of the ‘toothed-whales’?      [UPPCS (Pre)(Re. Exam) 2015]

(A) Finback whale
(B) Blue whale
(C) Sperm whale
(D) Humpback whale

Ans:(C) Sperm whale

 

Q28. Smallest man-like ape is     [UPPCS (Pre) 2016]


(A) Gibbon

(B) Chimpanzee
(C) Gorilla

(D) Orangutan

Ans:(A) Gibbon

 


Q29. Nilgai belongs to the following family.     [UPPCS (Mains) 2006]


(A) Cow

(B) Goat
(C) Sheep

(D) Deer

Ans:(D) Deer

 


Q30. Octopus is    [IAS (Pre) 2003 UPPCS (Spl)(Mains) 2004]


(A) An arthropod
(B) An echinoderm
(C) A hemichordate
(D) A molluse

Ans:(D) A molluse

1      2      3      4      5      6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *