SECTION-6

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. Darwin’s theory of natural selection is based on      [MPPCS (Pre) 1997]

(A) Over production
(B) Struggle for existence and variation
(C) Survival of the fittest
(D) All of the above

Ans:(D) All of the above

 

Q12. Who propounded the theory of evolution?      [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Spencer
(B) Darwin
(C) Wallace
(D) Huxley

Ans:(B) Darwin

 

Q13. According to recent proof, the life on earth emerged approximately    [40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Before 20,000 years
(B) Before 2,00,000 years
(C) Before 20,00,000 years
(D) Before 2,000,000,000 years

Ans:(D) Before 2,000,000,000 years

 

Q14. Which is the oldest organism on earth?     [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Blue-green algae
(B) Fungi
(C) Amoeba
(D) Euglena

Ans:(A) Blue-green algae

 

Q15. Latest ancestor of modern human is      [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2019 39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Java man
(B) Cro-magnon man
(C) Neanderthan man
(D) Peking man

Ans:(B) Cro-magnon man

 

Q16. Archeopteryx is      [Goa PSC (Pre) 2016 40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Most ancient bird of Jurassic age
(B) Reptile of Jurassic period
(C) Reptile of Triassic period
(D) Reptile of both Triassic and Jurassic period

Ans:(A) Most ancient bird of Jurassic age

 

Q17. ‘Archaeopteyrx’ is a connecting link between which of the following classes of animal?       [Haryana PSC (Pre) 2018 RAS/RTS (Pre) 2008]

(A) Amphibia and Aves
(B) Reptilia and Aves
(C) Reptilia and Mammalia
(D) Aves and Mammalia

Ans:(B) Reptilia and Aves

 

Q18. Mammoth is the ancestor of     [Karnataka PSC (Pre) 2019 RAS/RTS (Pre) 2008]

(A) Dog
(B) Horse
(C) Camel
(D) Elephant

Ans:(D) Elephant

 

Q19. Dinosaurs were     [UP UDA/LDA (Pre) 2001]

(A) Cenozoic reptiles
(B) Mesozoic birds
(C) Paleozoic amphibians
(D) Mesozoic reptiles

Ans:(D) Mesozoic reptiles

 

Q20. Dinosaurs were in     [UP Lower Sub. (Pre) 1998]

(A) Paleozoic era
(B) Cenozoic era
(C) Mesozoic era
(D) Pleistocene era

Ans:(C) Mesozoic era

1      2      3      4      5      6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply