SECTION-1
GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Which one of the following is a vector quantity?     [IAS (Pre) 1997]

(A) Momentum
(B) Pressure
(C) Energy
(D) Work

Ans:(A) Momentum

 

Q42. Which physical quantity is represented by the ratio of momentum and velocity of the body?        [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2019 45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Velocity
(B) Acceleration
(C) Mass
(D) Force

Ans:(C) Mass

 

Q43. Force is the product of     [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Mass and velocity
(B) Mass and acceleration
(C) Weight and velocity
(D) Weight and acceleration

Ans:(B) Mass and acceleration

 

Q44. If the number representing volume and surface area of a cube are equal, then the length of the edge of the cube in terms of the unit of measurement will be      [IAS (Pre) 1997]

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

Ans:(D) 6

 

Q45. Energy conservation means    [MPPCS (Pre) 2000]

(A) Generation and destruction of energy
(B) Energy could be created
(C) Energy could not be created but destroyed
(D) Energy can neither be created nor destroyed

Ans:(D) Energy can neither be created nor destroyed

 

Q46. What does a ‘seismograph’ record?      [Tamil Nadu PSC (Pre) 2019 MPPCS (Pre) 1995]

(A) Heart-beats
(B) Atmospheric pressure
(C) Earthquake
(D) None of the above

Ans:(C) Earthquake

 

Q47. Fathometer is used to measure     [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2019 MPPCS (Pre) 2015]

(A) Earthquake
(B) Rain
(C) Depth of sea
(D) Sound intensity

Ans:(C) Depth of sea

 

Q48. Which one of the following is not correctly matched?     [UPPCS (Pre) 1999 UPPSC (GIC) 2010]

(A) Manometer – Pressure
(B) Carburetor – Interal combustion engine
(C) Cardiograph – Heart movement
(D) Seismometer – Curvature of surface

Ans:(D) Seismometer – Curvature of surface

 

Q49. Phonometer is used to measure which one of the following?     [UPPCS (Mains) 2014]

(A) The power of brightness of light
(B) Extremely high temperature
(C) Frequency of electromagnetic wave
(D) Testing the force of the human voice in speaking

Ans:(D) Testing the force of the human voice in speaking

 

Q50. The apparatus used for detecting lie is known as    [UP Lower Sub. (Pre) 2013]

(A) Polygraph
(B) Pyrometer
(C) Gyroscope
(D) Kymograph

Ans:(A) Polygraph

1      2              5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply