SECTION-5

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. Which of the following parts of potato is edible?     [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) Stem
(B) Seed
(C) Root
(D) Fruit

Ans:(A) Stem

 

Q72. Which one of the following is a fruit?    [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Potato
(B) Radish
(C) Lady finger
(D) Sweet potato

Ans:(C) Lady finger

 

Q73. A plant bud is     [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) An embryonic shoot
(B) An embryonic leaf
(C) An endosperm
(D) A seed

Ans:(A) An embryonic shoot

 

Q74. Cork is obtained from which of the following plant?     [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) Dalbergia
(B) Cedrus
(C) Quercus
(D) Argemone

Ans:(C) Quercus

 

Q75. The characteristic odour of garlic is due to      [IAS (Pre) 1997 Chhattisgarh PCS (Pre) 2005 UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) A chloro compound
(B) A sulphur compound
(C) A fluorine compound
(D) Acetic acid

Ans:(B) A sulphur compound

 

Q76. Peeling of onions causes tears as onions release     [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Sulphonic acid
(B) Sulfenic acid
(C) Amino acid
(D) Carbolic acid

Ans:(B) Sulfenic acid

 

Q77. The most important part of the plant in terms of life cycle      [47th BPSC (Pre) 2003]

(A) Flower
(B) Leaf
(C) Stem
(D) Root

Ans:(A) Flower

 

Q78. Pungency in chillies is due to the presence of     [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Lycopene
(B) Capsaicin
(C) Carotene
(D) Anthocyanin

Ans:(B) Capsaicin

 

Q79. Red chillies are hot because these contain     [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Ricin
(B) Capsaicin
(C) Arecoline
(D) Caffeol

Ans:(B) Capsaicin

 

Q80. At which stage in its life cycle, does the silkworm yield the fibre of commerce?
[IAS (Pre) 2000 Chhattisgarh PCS (Pre) 2005]

(A) Egg
(B) Larva
(C) Pupa
(D) Imago

Ans:(C) Pupa

1      2      3      4      5      6      7      8       

 

Go to Section-6

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *