SECTION-5

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Which of the following pairs is correctly matched? (word and meaning)
[Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) Lexicography – Compilation of dictionary
(B) Philology – Collection of postal stamps
(C) Entomology – Study of human body
(D) Iconography – Study of insects

Ans:(A) Lexicography – Compilation of dictionary

 

Q62. Lexicography is related to     [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) Structure of human body
(B) Compilation of dictionary
(C) Secret of handwriting
(D) Teaching of pictures and models

Ans:(B) Compilation of dictionary

 

Q63. The study related to the plants being used as vegetable is called     [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Floriculture
(B) Pomology
(C) Horticulture
(D) Olericulture

Ans:(D) Olericulture

 

Q64. Which one of the following is produced through Viticulture?      [UPPCS (Mains) 2003]

(A) Silk
(B) Earthworm
(C) Honey
(D) Grapes

Ans:(D) Grapes

 

Q65. What is Vermiculture?      [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) The science of raising worms
(B) The science of studying animals
(C) The science of studying fishes
(D) The science of killing worms

Ans:(A) The science of raising worms

 

Q66. In Vermiculture, the worm used is      [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Tapeworm
(B) Silkworm
(C) Threadworm
(D) Earthworm

Ans:(D) Earthworm

 

Q67. The study of Gerontology, is related to which of the following?      [MPPCS (Pre) 1993]

(A) Child infant
(B) Female
(C) Disease of skin
(D) Old age

Ans:(D) Old age

 

Q68. Genetics deals with     [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Mendel’s law
(B) Organic evolution
(C) DNA structure
(D) Heredity and variations

Ans:(D) Heredity and variations

 

Q69. The branch of study dealing with old age and ageing is called      [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) Oncology
(B) Gerontology
(C) Teratology
(D) Ornithology

Ans:(B) Gerontology

 

Q70. The study of ageing is known as      [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Gerontology
(B) Ethnology
(C) Anthropology
(D) Thanatology

Ans:(A) Gerontology

1      2      3      4      5      6      7          

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *