SECTION-5

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Desert plants are generally      [UP Lower Sub. (Pre) 2013]

(A) Viviparous
(B) Succulent
(C) Herbaceous
(D) Heterophyllous

Ans:(B) Succulent

 

Q52. Plants which grow on saline soils are     [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Xerophytes
(B) Hydrophytes
(C) Halophytes
(D) Succulents

Ans:(C) Halophytes

 

Q53. Epiphytes are plants which depend on other plants for     [IAS (Pre) 2001]

(A) Food
(B) Mechanical support
(C) Shade
(D) Water

Ans:(B) Mechanical support

 

Q54. The maximum amount of water, which plants need to grow that is absorbed by the following?      [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Embryonic zone
(B) Growing point
(C) Zone of elongation
(D) Root hairs

Ans:(D) Root hairs

 

Q55. A hydrophyte is      [UPPCS (Pre) 1994 RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) A marine animal
(B) An aquatic plant
(C) A plant disease
(D) A rootless plant

Ans:(B) An aquatic plant

 

Q56. The radiant energy absorbed by the plants results in      [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Photolysis of water
(B) Oxidation of chlorophyll
(C) Reduction of oxygen
(D) Oxidation of carbon dioxide

Ans:(A) Photolysis of water

 

Q57. Which of the following is not correctly matched?      [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Autotroph – Producer
(B) Heterotroph – Consumer
(C) Saprotroph – Decomposer
(D) Herbivore – Secondary consumer

Ans:(D) Herbivore – Secondary consumer

 

Q58. Trophic level-I includes    [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Herbivorous animals
(B) Carnivorous animals
(C) Omnivorous animals
(D) Green plants

Ans:(D) Green plants

 

Q59. A group of archaebacteria is used in the production of      [RAS/RTS (Pre) 1997]

(A) Ethane
(B) Methane
(C) Acids
(D) Alchohols

Ans:(B) Methane

 

Q50. How do most insects respire?    [IAS (Pre) 2007]

(A) Through skin
(B) Through gills
(C) By lungs
(D) By tracheal system

Ans:(D) By tracheal system

1      2      3      4      5      6      7          

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply