SECTION-5

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Mendel’s principle of inheritance is based on       [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2019 53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Vegetative reproduction
(B) Asexual reproduction
(C) Sexual reproduction
(D) All of the above

Ans:(C) Sexual reproduction

 

Q42. Genome mapping relates to       [Telangana PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 2002]

(A) Blood grouping
(B) Mapping of genes
(C) Mapping of nerve centres
(D) Mapping of brain

Ans:(B) Mapping of genes

 

Q43. Who is the father of modern genetics?        [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011 Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) Gregor Johann Mendel
(B) Hugo De Vries
(C) Charles Darwin
(D) Thomas Hunt Morgan

Ans:(A) Gregor Johann Mendel

 

Q44. The classical Mendel’s work on his ‘laws of inheritance’ was performed on the organism       [UPPCS (Mains) 2002]

(A) Drosophila
(B) Snapdragon
(C) Garden pea
(D) Sweet pea

Ans:(C) Garden pea

 

Q45. The sugar present in DNA is      [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Glucose
(B) Fructose
(C) Deoxyribose
(D) Ribose

Ans:(C) Deoxyribose

 

Q46. Hereditary symptoms are moved in the descendant of creatures by     [Kerala PSC (Pre) 2019 RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Ribosome
(B) Chromosome
(C) Plasma
(D) Lysosome

Ans:(B) Chromosome

 

Q47. Which of the following is responsible for controlling hereditary characters of the living cells?       [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Enzyme
(B) Hormone
(C) RNA
(D) None of the above

Ans:(D) None of the above

 

Q48. The unit of heredity in our body is called      [UPPSC (GIC) 2010]

(A) Chromosome
(B) DNA
(C) Gene
(D) Nucleus

Ans:(C) Gene

 

Q49. Gene is     [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) A segment of DNA
(B) A segment of DNA and histone
(C) A segment of DNA, RNA and histone
(D) All of the above

Ans:(A) A segment of DNA

 

Q50. Who delivered the principle of ‘jumping gene’?      [Goa PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 1993]

(A) Gregor Johann Mendel
(B) Tomas Hunt Morgan
(C) Barbara Mc Clintock
(D) Watson and Crick

Ans:(C) Barbara Mc Clintock

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *