SECTION-5

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Sodawater obtained by passing carbon dioxide in water is      [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) An oxidising agent
(B) Basic in nature
(C) Acidic in nature
(D) A reducing agent

Ans:(C) Acidic in nature

 

Q32. Which of the following acid do not contain Oxygen?      [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Nitric Acid
(B) Sulphuric Acid
(C) Hydrochloric Acid
(D) All of the above

Ans:(C) Hydrochloric Acid

 

Q33. What is Neela thotha?       [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Copper Sulphate
(B) Calcium Sulphate
(C) Iron Sulphate
(D) Sodium Sulphate

Ans:(A) Copper Sulphate

 
Q34. An unknown gas quickly dissolves in water. This gaseous aqueous solution turns red litmus into the blue. This gas produces hydrogen chloride with a white flame. This unknown gas is     [RAS/RTS (Pre) 1994]

(A) Sulphur dioxide
(B) Nitric hydroxide
(C) Ammonia
(D) Carbon monoxide

Ans:(C) Ammonia

 

Q35. Baking soda is      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2016 RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Sodium Hydrogen Carbonate
(B) Sodium Dihydrogen Carbonate
(C) Disodium Hydrogen Carbonate
(D) Sodium Carbonate

Ans:(A) Sodium Hydrogen Carbonate

 

Q36. The chemical formula of baking soda is      [RAS/RTS (Pre) 2016]

(A) Ca(OH)2
(B) NaHCO3
(C) CaCO3
(D) Na2CO3

Ans:(B) NaHCO3

 

Q37. The chemical formula of washing soda is     [43rd BPSC (Pre) 1994]

(A) NaOH
(B) Na2CO3
(C) NaHCO3
(D) Ca(OH)2

Ans:(B) Na2CO3

 

Q38. Antacids are     [Kerala PSC (Pre) 2016]

(A) Base
(B) Acid
(C) Salt
(D) Buffer

Ans:(A) Base

 

Q39. Which one of the following salt predominant in the ocean?     [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) Calcium Carbonate
(B) Sodium Chloride
(C) Potassium Chloride
(D) Magnesium Sulphate

Ans:(B) Sodium Chloride

 

Q40. Table salt (NaCl) is a product of     [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Weak acid and weak base
(B) Strong acid and strong base
(C) Weak acid and strong base
(D) Strong acid and weak basic

Ans:(B) Strong acid and strong base

 

1      2      3      4      5      6      7          

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply