SECTION-5

GENEAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q21. What is the approximate percentage of Nitrogen present in the atmosphere?     [MPPCS (Pre) 2006]

(A) 10-11%
(B) 18-20%
(C) 40-42%
(D) 78-79%

Ans:(D) 78-79%

 

Q22. Which gas is not in the gaseous cycle?     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2014]

(A) N2
(B) O2
(C) Carbon
(D) H2

Ans:(D) H2

 

Q23. Which gas is known as ‘noble gas’?     [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2016 MPPCS (Pre) 2016]

(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Helium
(D) Carbon dioxide

Ans:(C) Helium

 

Q24. Percentage amount (by volume) of which one of the following gas is lowest in the atmosphere?      [RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) Argon
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrogen
(D) Oxygen

Ans:(B) Carbon dioxide

 

Q25. Which gas is mixed with Oxygen for respiration by divers in deep sea?      [RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) Helium
(B) Nitrogen
(C) Xenon
(D) Ammonia

Ans:(A) Helium

 

Q26. Which one of the following mixture of gas is used by the deep sea divers?       [UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Mixture of Helium-Oxygen
(B) Mixture of Helium-Nitrogen
(C) Mixture of Oxygen-Acetylene
(D) Mixture of Oxygen-Hydrogen

Ans:(A) Mixture of Helium-Oxygen

 

Q27. What is the shape of sulphur hexafluoride molecule?      [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Trigonal pyramid
(B) Octahedral
(C) Planar
(D) Tetrahedral

Ans:(B) Octahedral

 

Q28. Easily soluble in water      [Sikkim PSC (Pre) 2016 UPPCS (Pre) 1993]

(A) Carbon
(B) Nitrogen
(C) Ammonia
(D) Iodine

Ans:(C) Ammonia

 

Q29. Which is used as Laughing gas?      [UPPCS (Mains) 2011 UP UDA/LDA (Mains) 2010 40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Nitrous oxide
(B) Nitrogen dioxide
(C) Nitrogen trioxide
(D) Nitrogen tetra oxide

Ans:(A) Nitrous oxide

 

Q30. Which one of the following is also called Stranger Gas?    [IAS (Pre) 2008]

(A) Argon
(B) Neon
(C) Xenon
(D) Nitrous Oxide

Ans:(C) Xenon

 

 

1      2      3      4      5      6      7          

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *