SECTION-5

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q11. Heavy water     [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Contains more dissolved air
(B) Contains deuterium in place of Hydrogen
(C) Contains more dissolved minerals and salts
(D) Contains organic impurities

Ans:(B) Contains deuterium in place of Hydrogen

 

Q12. Who among the following discovered heavy water?     [IAS (Pre) 2008]

(A) Heinrich Hertz
(B) H.C. Urey
(C) G. Mendel
(D) Joseph Priestly

Ans:(B) H.C. Urey

 

Q13. Heavy water has molecular weight     [UP Lower Sub. (Mains) 2015]

(A) 18
(B) 20
(C) 36
(D) 54

Ans:(B) 20

 

Q14. Which one of the following catalysts is used in hydrogenation of vegetable oils?     [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Zinc
(B) Platinum
(C) Nicke
 (D) Iron

Ans:(C) Nicke

 

Q15. Permanent hardness of water is due to      [Uttarakhand PCS (Pre) 2005 40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Chlorides and sulphates of Calcium and Magnesium
(B) Calcium bicarbonate sulphates
(C) Magnesium bicarbonate
(D) Clorides of Silver and Potassium

Ans:(A) Chlorides and sulphates of Calcium and Magnesium

 

Q16. The pH value for water is      [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Nearly zero
(B) Nearly 7
(C) 5 or less than 5
(D) 8.7 or more

Ans:(B) Nearly 7

 

Q17. Which is the purest form of water?     [MPPCS (Pre) 2000]

(A) Tap water
(B) Sea water
(C) Rain water
(D) Distilled water

Ans:(C) Rain water

 

Q18. Water is a good solvent of ionic salts because     [IAS (Pre) 1994]

(A) It has a high boiling point
(B) It has a high dipole moment
(C) It has a high specific heat
(D) It has no colour

Ans:(B) It has a high dipole moment

 

Q19. Large quantities of drinking water is prepared from impure water by     [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Desalination
(B) Distillation
(C) Ion-exchange
(D) Decantation

Ans:(A) Desalination

 

Q20. Which gas is used in the purification of drinking water?      [Jharkhand PCS (Pre) 2013]

(A) Helium
(B) Chlorine
(C) Fluorine
(D) Carbon Dioxide

Ans:(B) Chlorine

 

 

1      2      3      4      5      6      7          

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *