SECTION-1
GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which of the following is correctly matched?     [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Thermoresistor – Electronic Thermometer
(B) Capacitor – Thermometer
(C) Bipolar Junction Transistor – Rectifier
(D) Junction Diode – Amplifier

Ans:(A) Thermoresistor – Electronic Thermometer

 

Q32. The name of the equipment used for measuring blood pressure is      [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Teachometer
(B) Sphygmomanometer
(C) Actiometer
(D) Barometer

Ans:(B) Sphygmomanometer

 

Q33. Which one of the following can be used to measure temperature above 1500ºC?       [UP Lower Sub. (Pre) 2013 UP UDA/LDA (Spl)(Pre) 2010]

(A) Clinical thermometer
(B) Thermoelectric couple thermometer
(C) Platinum resistance thermometer
(D) Pyrometer

Ans:(D) Pyrometer

 

Q34. The apparatus used to measure the intensity of light is known as       [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]

(A) Anemometer
(B) Calorimeter
(C) Luxmeter
(D) Altimeter

Ans:(C) Luxmeter

 

Q35. Radar is used for      [UPPCS (Pre) 2008, 1996 UP UDA/LDA (Pre) 2001 UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Detecting objects by using light waves
(B) Reflecting sound waves to detect objects
(C) Determining the presence and location of objects with radio wave
(D) Tracking rain-bearing clouds

Ans:(C) Determining the presence and location of objects with radio wave

 

Q36. The working principle of a washing machine is         [IAS (Pre) 1997 UPPCS (Mains) 2004 Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) Centrifugation
(B) Dialysis
(C) Reverse osmosis
(D) Diffusion

Ans:(A) Centrifugation

 

Q37. Which of the following is not a vector quantity?      [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2017 45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Displacement
(B) Velocity
(C) Force
(D) Volume

Ans:(D) Volume

 

Q38. A simple machine helps a person in doing      [IAS (Pre) 1996]

(A) Less work
(B) The same amount of work with lesser force
(C) The same amount of work slowly
(D) The same amount of work much faster

Ans:(B) The same amount of work with lesser force

 

Q39. A man is standing on a sensitive balance. If he inhales deeply, the reading of the balance       [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaffected
(D) May increase or decrease depending on the atmospheric pressure

Ans:(A) Increases

 

Q40. Which of the following is a vector quantity?      [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) Time
(B) Speed
(C) Displacement
(D) Distance

Ans:(C) Displacement

1      2          4      5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply