SECTION-4

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. Which of the following is made up of Carbon only?     [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2015]

(A) Kevlar
(B) Lexan
(C) Graphene
(D) Spider silk

Ans:(C) Graphene

 

Q72. Which of these is not an additional form of Carbon?      [UP UDA/LDA (Spl)(Mains) 2010]

(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Oxocarbon
(D) Fullerenes

Ans:(C) Oxocarbon

 

Q73. Which one of the following elements forms the maximum number of compounds?      [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Hydrogen
(B) Carbon
(C) Nitrogen
(D) Oxygen

Ans:(B) Carbon

 

Q74. Which of the following do not consist carbon?      [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Coal
(D) None of these

Ans:(D) None of these

 

Q75. Pencil lead is     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011 UPPCS (Pre) 1994]

(A) Graphite
(B) Charcoal
(C) Lamp black
(D) Coal

Ans:(A) Graphite

 

Q76. Third allotrope of Carbon was discovered by three scientists, who were awarded the Nobel Prize for Chemistry. Find out who was not on that team.      [UPPCS (Pre) 2009]

(A) H.W. Kroto
(B) R.F. Curl
(C) R.E. Smalley
(D) Faimen

Ans:(D) Faimen

 

Q77. Buckminster Fullerene is      [UPPCS (Mains) 2010]

(A) A form of carbon compound of clusters of 60 carbon atoms bond together in polyhedral structure composed of pentagons or hexagons
(B) A polymer of fluorine
(C) An isotope of carbon heavier than C14
(D) None of the above

Ans:(A) A form of carbon compound of clusters of 60 carbon atoms bond together in polyhedral structure composed of pentagons or hexagons

 

Q78. Which of the following do not contain carbon?       [Telangana PSC (Pre) 2017 UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Coal
(D) Sand

Ans:(D) Sand

 

Q79. Which of these consists carbon?      [Haryana PSC (Pre) 2018 UPPCS (Pre) 1993]

(A) Lignite
(B) Tin
(C) Silver
(D) Iron

Ans:(A) Lignite

 

Q80. Which one of the following types of coal contains a higher percentage of Carbon than the rest type of ?      [UP UDA/LDA (Pre) 2001 IAS (Pre) 1999]

(A) Bituminous coal
(B) Lignite
(C) Peat
(D) Anthracite

Ans:(D) Anthracite

 

1      2      3      4      5      6      7      8     

 

Go to Section-5

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *