SECTION-4

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Brass gets fade colour in air due to the presence of     [Jharkhand PCS (Pre) 2013]

(A) Oxygen
(B) Hydrogen sulphide
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrogen

Ans:(B) Hydrogen sulphide

 

Q62. Combination of which substance in the alloy renders stainless steel non-magnetic? [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Carbon
(B) Chromium
(C) Nickel
(D) Molybdenum

Ans:(C) Nickel

 

Q63. To make the steel hard requires increase in      [Karnataka PSC (Pre) 2019 42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) The quantity of Carbon
(B) The quantity of Manganese
(C) The quantity of Silicon
(D) The quantity of Chromium

Ans:(A) The quantity of Carbon

 

Q64. Which of the following elements is added to iron to produce steel which can resist high temperature, have high hardness and abrasion resistance?     [IAS (Pre) 1996]

(A) Aluminium
(B) Chromium
(C) Nickel
(D) Tungsten

Ans:(B) Chromium

 

Q65. The important metal used with iron to make it rust free     [Punjab PSC (Pre) 2018 Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Aluminium
(B) Carbon
(C) Chromium
(D) Tin

Ans:(C) Chromium

 

Q66. Steel is further processed to obtain stainless steel by adding some element. Which one of the following is not used for this purpose?    [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]

(A) Carbon
(B) Silicon
(C) Manganese
(D) Nickel

Ans:(B) Silicon

 

Q67. The important metal used with iron produce stainless steel is       [UPPCS (Pre) 2002]

(A) Aluminium
(B) Chromium
(C) Tin
(D) Carbon

Ans:(B) Chromium

 

Q68. Which of the following elements are included in stainless steel?       [Mizoram PSC (Pre) 2017 UPPSC (GIC) 2010 Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) Chromium, Nickel and Iron
(B) Nickel, Iron and Carbon
(C) Iron, Chromium, Manganese and Carbon
(D) Iron, Zinc, Chromium and Carbon

Ans:(C) Iron, Chromium, Manganese and Carbon

 

Q69. What is mixed with iron to make stainless steel?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2005 RAS/RTS (Pre) 1996]

(A) Nickel and Copper
(B) Zinc and Tin
(C) Nickel and Tin
(D) Chromium and Nicke

Ans:(D) Chromium and Nicke

 

Q70. How much carbon does steel contain?       [Goa PSC (Pre) 2015 MPPCS (Pre) 2000]

(A) 0.1-2%
(B) 7-10%
(C) 10-50%
(D) Zero

Ans:(A) 0.1-2%

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply