SECTION-4

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Galvanized iron is coated with    [Karnataka PSC (Pre) 2019 Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Aluminium
(B) Galena
(C) Silver
(D) Zinc

Ans:(D) Zinc

 

Q52. Aluminium surface is often ‘Anodized’. This means the deposition of a layer of       [IAS (Pre) 2000]

(A) Chromium Oxide
(B) Aluminium Oxide
(C) Nickel Oxide
(D) Zinc Oxide

Ans:(B) Aluminium Oxide

 

Q53. Out of the following which is not an alloy?      [Manipur PSC (Pre) 2018 MPPCS (Pre) 1998]

(A) Steel
(B) Brass
(C) Bronze
(D) Copper

Ans:(D) Copper

 

Q54. The plates of galvanized iron remains protected from rust because the existence of    [IAS (Pre) 1994]

(A) Lead
(B) Chromium
(C) Zinc
(D) Bung

Ans:(C) Zinc

 

Q55. Alloy of which metal is used to make aeroplane and parts of the compartment of the train?     [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Copper
(B) Iron
(C) Aluminium
(D) None of these

Ans:(C) Aluminium

 

Q56. Mercury metal mixture is     [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) High colour alloy
(B) Carbon mixed alloy
(C) Mercury mixed alloy
(D) Highly resisting alloy for malfriction

Ans:(C) Mercury mixed alloy

 

Q57. Which one of the following metals does not form amalgam?      [IAS (Pre) 1998]

(A) Zinc
(B) Copper
(C) Magnesium
(D) Iron

Ans:(D) Iron

 

Q58. Which one of the following alloys is called an amalgam?     [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Zinc – Copper
(B) Copper – Tin
(C) Mercury – Zinc
(D) Lead – Zinc

Ans:(C) Mercury – Zinc

 

Q59. Solder used in soldering metal pieces consists of any alloy of      [UPPCS (Pre) 2005, 1996]

(A) Tin and Zinc
(B) Tin and Lead
(C) Tin, Zinc and Copper
(D) Tin, Lead and Zinc

Ans:(B) Tin and Lead

 

Q60. Bronze is an alloy of     [UPPCS (Pre)(Re. Exam) 2015]

(A) Copper and Tin
(B) Copper and Silver
(C) Copper and Zinc
(D) Copper and Lead

Ans:(A) Copper and Tin

1      2      3      4      5      6      7      8     

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *