SECTION-4

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. The most commonly used substance  in fluorescent tubes are     [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Sodium Oxide and Argon
(B) Sodium Vapour and Neon
(C) Mercury Vapour and Argon
(D) Mercuric Oxide and Neon

Ans:(C) Mercury Vapour and Argon

 

Q42. Which one of the following metals is accessed in the native state?     [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Aluminium
(B) Gold
(C) Chromium
(D) Zinc

Ans:(B) Gold

 

Q43. Which one of the following is the correct sequence of the given substances in the decreasing order of their densities?     [IAS (Pre) 2005]

(A) Steel > Mercury > Gold
(B) Gold > Mercury > Steel
(C) Steel > Gold > Mercury
(D) Gold > Steel > Mercury

Ans:(B) Gold > Mercury > Steel

 

Q44. Of how many carats is the pure gold?      [MPPCS (Pre) 1995]

(A) 22
(B) 24
(C) 28
(D) 20

Ans:(B) 24

 

Q45. The softest mineral, Talc (Soapstone) is mainly     [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Manganese Silicate
(B) Sodium Silicate
(C) Sodium Phosphate
(D) Magnesium Silicate

Ans:(D) Magnesium Silicate

 

Q46. The chemical name of limestone is     [UPPCS (Pre) 1993]

 

(A) Calcium Carbonate
(B) Magnesium Chloride
(C) Sodium Chloride
(D) Sodium Sulphate

Ans:(A) Calcium Carbonate

 

Q47. Chemically ‘Plaster of Paris’ is     [RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) Calcium Sulphate
(B) Calcium Carbonate
(C) Calcium Oxide
(D) Calcium Oxalate

Ans:(A) Calcium Sulphate

 

Q48. The chemical formula of the Plaster of Paris is       [42nd BPSC (Pre) 1997 39th BPSC (Pre) 1994]

(A) CaSO4
(B) CaSO4·½H2O
(C) CaSO4·H2O
(D) CaSO4·2H2O

Ans:(B) CaSO4·½H2O

 

Q49. Doctors, Artists and Sculptors use Calcium Sulphate which is popularly known as     [UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2004]

(A) Quick lime
(B) Limestone
(C) Bleaching powder
(D) Plaster of Paris

Ans:(D) Plaster of Paris

 

Q50. Monazite is an ore of     [IAS (Pre) 1994]

(A) Zirconium
(B) Thorium
(C) Titanium
(D) Iron

Ans:(B) Thorium

1      2      3      4      5      6      7      8     

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply