SECTION-4

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. What is the usual property of oxides of Group III and IV?     [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Basic and acidic
(B) Basic
(C) Acidic
(D) Neutral

Ans:(A) Basic and acidic

 

Q32. The element found maximum in the soil layer is     [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Manganese
(D) Silicon

Ans:(A) Oxygen

 

Q33. Which one of the following is present in the largest amount in terms of percent by mass in the Earth’s crust?     [IAS (Pre) 1997]

(A) Silicon
(B) Oxygen
(C) Carbon
(D) Calcium

Ans:(B) Oxygen

 

Q34. Which is the most abundant element after oxygen?     [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Silicon
(B) Carbon
(C) Sodium
(D) Chlorine

Ans:(A) Silicon

 

Q35. Which of the following is the most common element in the Universe?     [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Carbon

Ans:(A) Hydrogen

 

Q36. Approximately, how many different chemical elements exist in the Earth?      [RAS/RTS (Pre) 2003]

(A) 300
(B) 250
(C) 200
(D) 100

Ans:(D) 100

 

Q37. Which of the following is a fundamental element?     [UPPCS (Pre) 1995]

(A) Sand
(B) Diamond
(C) Marble
(D) Sugar

Ans:(B) Diamond

 

Q38. The chemical composition of diamond is      [Uttarakhand PCS (Pre) 2007]

(A) Carbon
(B) Nitrogen
(C) Nickel
(D) Zinc

Ans:(A) Carbon

 

Q39. Which one of the following pairs of metals constitutes the lightest metal and heaviest metal, respectively?      [IAS (Pre) 2008]

(A) Lithium and Mercury
(B) Lithium and Osmium
(C) Aluminium and Osmium
(D) Aluminium and Mercury

Ans:(B) Lithium and Osmium

 

Q40. Which is the hardest in the following?     [44th BPSC (Pre) 2000 MPPCS (Pre) 1992]

(A) Diamond
(B) Glass
(C) Quartz
(D) Platinum

Ans:(A) Diamond

1      2      3      4      5      6      7      8     

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *