SECTION-4

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. Which of the following is an example of chemical change?      [RAS/RTS (Pre) 2003]

(A) Dispersion of white light into the light of 7 colours when passed through a prism
(B) Softening of vegetable when cooked
(C) Wet soil lamp, when dried, get fragile
(D) Dissolving of salt in water

Ans:(B) Softening of vegetable when cooked

 

Q22. What form of energy is produced in the decomposition of water?       [MPPCS (Pre) 1997]

(A) Light
(B) Heat
(C) Sound
(D) Acid

Ans:(B) Heat

 

Q23. An example of physical change       [38th BPSC (Pre) 1992]

(A) Blackening of silverware
(B) Burning of candle
(C) Making of curd from milk
(D) Dissolving of sugar in water

Ans:(D) Dissolving of sugar in water

 

Q24. Change of water into the vapour is called      [UPPCS (Pre) 1992]

(A) Natural
(B) Physical
(C) Chemical
(D) Biological

Ans:(B) Physical

 

Q25. Pasteurization is a process by which      [38th BPSC (Pre) 1992]

(A) Milk is preserved at a very low temperature for 24 hours
(B) Milk is heated for 8 hours
(C) First milk is heated up to a longer time and then cooled suddenly within specified time
(D) None of the above

Ans:(C) First milk is heated up to a longer time and then cooled suddenly within specified time

 

Q26. Pasteurization is related to      [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Sterilization of milk
(B) Dehydration of milk
(C) Fermentation of milk
(D) Distillation of milk

Ans:(A) Sterilization of milk

 

Q27. Which of the following statement is not true?      [IAS (Pre) 2002]

(A) Boiling point of any water solution is higher than pure water
(B) Addition of solute to a solution increases its water potential
(C) Water vapour pressure of any solution is lower than vapour pressure of pure water
(D) When a solution is separated with the help of semipermeable membrane, then water flow can be stopped by giving pressure to the solution

Ans:(B) Addition of solute to a solution increases its water potential

 

Q28. Because of impurities the boiling point of a liquid     [MPPCS (Pre) 2004]

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains constant
(D) They are not related

Ans:(A) Increases

 

Q29. Why does water boil at a temperature below 100ºC at higher altitudes?        [UPPCS (Pre) 1994]

(A) The atmospheric pressure decreases and hence boiling point is lowered
(B) The gravitational attraction is less
(C) Because of heavy winds in mountains
(D) None of the above is correct

Ans:(A) The atmospheric pressure decreases and hence boiling point is lowered

 

Q30. Which type of colloidal system is expressed in the fog?      [IAS (Pre) 1993]

(A) Liquid in a gas
(B) Gas in a liquid
(C) Solid in a gas
(D) Liquid in liquid

Ans:(A) Liquid in a gas

1      2      3      4      5      6      7      8   

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply