SECTION-4

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. Which of the following is not a part of an atom?      [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Electron
(B) Proton
(C) Neutron
(D) Photon

Ans:(D) Photon

 

Q12. A single type of atom is found in      [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Compounds of minerals
(B) Mixture of minerals
(C) Native elements
(D) None of the above

Ans:(C) Native elements

 

Q13. Constituents of atomic nucleus are       [UPPCS (Pre) 1996 41st BPSC (Pre) 1996 43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Electron and proton
(B) Electron and neutron
(C) Proton and neutron
(D) Proton, neutron and electron

Ans:(C) Proton and neutron

 

Q14. Which of the following statement about molecular structure is correct?       [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Neutron and electron are found inside the nucleus and protons revolves around the nucleus
(B) Electron and proton are inside the nucleus and neutron revolve around the nucleus
(C) Proton and neutron are inside the nucleus and electrons revolve around the nucleus
(D) Proton, neutron and electron all are inside the nucleus

Ans:(C) Proton and neutron are inside the nucleus and electrons revolve around the nucleu

 

Q15. The atomic nucleus was discovered by      [RAS/RTS (Pre) 2003]

(A) Rutherford
(B) Dalton
(C) Einstein
(D) Thomson

Ans:(A) Rutherford

 

Q16. In atom, neutron was discovered by     [Jharkhand PCS (Pre) 2003 UPPCS (Pre) 1996, 1995]

(A) J.J. Thomson
(B) Chadwick
(C) Rutherford
(D) Newton

Ans:(B) Chadwick

 

Q17. Which of the following is not a subatomic particle?      [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Neutron
(B) Proton
(C) Deuteron
(D) Electron

Ans:(C) Deuteron

 

Q18. Which one of the following pairs constitutes particle-antiparticle pair?      [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Electron-Positron
(B) Proton-Neutron
(C) Photon-Electron
(D) Neutron-Neutrino

Ans:(A) Electron-Positron

 

Q19. The alpha particle carries two positive charges. Its mass is very nearly equal to that of
[IAS (Pre) 1996]

(A) Two protons
(B) An atom of helium
(C) Sum of masses of two positrons and two neutrons
(D) Two positrons are each positron carries a single positive charge

Ans:(B) An atom of helium

 

Q20. The Nucleus of Helium has      [RAS/RTS (Pre) 1996]

(A) Only one neutron
(B) Two protons
(C) Two protons and two neutrons
(D) One proton and two neutrons

Ans:(C) Two protons and two neutrons

1      2      3      4      5      6      7      8     

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *