SECTION-1
GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. Which one of the following is not the unit of heat?     [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Calorie
(B) Kilocalorie
(C) Kilojoule
(D) Watt

Ans:(D) Watt

 

Q22. A distance of 1 km means     [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) 100 m
(B) 1000 cm
(C) 1000 m
(D) 100 cm

Ans:(C) 1000 m

 

Q23. One pikogram is equal to    [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) 10–6 gram
(B) 10–9 gram
(C) 10–12 gram
(D) 10–15 gram

Ans:(C) 10–12 gram

 

Q24. Pascal is a unit of measuring     [Uttarakhand PCS (Pre) 2002]

(A) Humidity
(B) Pressure
(C) Rainfall
(D) Temperature

Ans:(B) Pressure

 

Q25. What is the unit of atmospheric pressure?     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) Bar
(B) Knot
(C) Joule
(D) Ohm

Ans:(A) Bar

 

Q26. In SONAR, we use     [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Radio waves
(B) Audible sound waves
(C) Ultrasonic waves
(D) Infrasonic waves

Ans:(C) Ultrasonic waves

 

Q27. The apparatus used to measure intensity of sound is     [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Chronometer
(B) Anemeter
(C) Audiophone
(D) Audiometer

Ans:(D) Audiometer

 

Q28. Which one of the following instrument is used for locating submerged objects in an ocean?      [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Audiometer
(B) Galvanometer
(C) Sextant
(D) SONAR

Ans:(D) SONAR

 

Q29. SONAR is mostly used by    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Astronauts
(B) Doctors
(C) Engineers
(D) Navigators

Ans:(D) Navigators

 

Q30. Which of the following is measured by ‘Anemometer’?   [MPPCS (Pre) 2012]

(A) Velocity of water-flow
(B) Depth of water
(C) Force of the wind
(D) Intensity of light

Ans:(C) Force of the wind

1      2      3          5      6              

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply