SECTION-3

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. COBOL is     [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Coal ash
(B) Computer language
(C) The new cannon
(D) Special

Ans:(B) Computer language

 

Q72. ORACLE is     [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) An operating system
(B) Word processing software
(C) Database software
(D) A mixture of (A) and (B)

Ans:(C) Database software

 

Q73. Which one of the following is not the language of computer?      [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2019 41st BPSC (Pre) 1996]

(A) BASIC
(B) C
(C) FAST
(D) FORTRAN

Ans:(C) FAST

 

Q74. Which one of the following is not a language of the computer?       [Karnataka PSC (Pre) 2018 Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) JAVA
(B) C++
(C) ROM
(D) PASCAL

Ans:(C) ROM

 

Q75. Which is not a computer language?       [MPPCS (Pre) 2015]

(A) Basic
(B) C++
(C) Java
(D) Paint brush

Ans:(D) Paint brush

 

Q76. Which one of the following is scientific computer language?       [Maharashtra PSC (Pre) 2015 UPPCS (Pre) 2002, 03]

(A) BASIC
(B) COBOL
(C) FORTRAN
(D) PASCAL

Ans:(C) FORTRAN

 

Q77. BASIC is a ……. language.      [UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) procedural
(B) object oriented
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Ans:(A) procedural

 

Q78. The work of assembler is     [UPPCS (Pre) 2005]

(A) Convert basic language into machine language
(B) Convert high level language into machine language
(C) Convert assembly language into machine language
(D) Convert assembly language into high level language

Ans:(C) Convert assembly language into machine language

 

Q79. Language that the computers can understand and execute is called    [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) American language
(B) Machine language
(C) Cryptographic language
(D) None of the above

Ans:(B) Machine language

 

 
Q80. If a domain name ends with .edu .us, then it is      [MPPCS (Pre) 2008]

(A) An international organization
(B) A non-profit organization
(C) An educational institution in Australia
(D) An educational institute in USA

Ans:(D) An educational institute in USA

1          3      4      5      6      7      8       

 

Go to Section-4

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply