SECTION-3

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Choose the smallest memory size unit.      [MPPCS (Pre) 2015]

(A) KB
(B) MB
(C) GB
(D) TB

Ans:(A) KB

 

Q62. 1 MB memory is     [Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2006]

(A) 1024 Kilobytes
(B) 210 Byte
(C) 1024 Kilobits
(D) 1000 Kilobytes

Ans:(A) 1024 Kilobytes

 

Q63. In computer language how many bytes are there in one megabyte?   [MPPCS (Pre) 2005]

(A) 1,00,000
(B) 10,00,000
(C) 10,24,000
(D) 10,48,576

Ans:(D) 10,48,576

 

Q64. A million bytes is approximately     [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Gigabyte
(B) Kilobyte
(C) Megabyte
(D) Terabyte

Ans:(C) Megabyte

 

Q65. The term MB is used for     [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Magnetic Bits
(B) Mega Bytes
(C) Mega Bits
(D) None of the above

Ans:(B) Mega Bytes

 

Q66. Unicode encoding scheme represents a character as a group of        [Haryana PSC (Pre) 2017 RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) 16 bits
(B) 4 bits
(C) 8 bits
(D) 12 bits

Ans:(A) 16 bits

 

Q67. An exclusively private network used by employees of a company in a single location will be classified as      [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Internet
(B) Local Area Network
(C) Wide Area Network
(D) ARPANET

Ans:(B) Local Area Network

 

Q68. LAN means      [Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2006]

(A) Large Area Network
(B) Local Area Network
(C) Logical Area Network
(D) None of the above

Ans:(B) Local Area Network

 

Q69. In a database, field is       [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Label
(B) Table of information
(C) Group of related records
(D) Category of information

Ans:(D) Category of information

 

Q70. With relation to computers ALU means     [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Algebraic Logic Unit
(B) Arithmetic Logic Unit
(C) Algebraic Local Unit
(D) Arithmetic Local Unit

Ans:(B) Arithmetic Logic Unit

1          3      4      5      6      7      8       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *