SECTION-3

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. India manufactured supercomputer ‘PARAM’ in        [RAS/RTS (Pre) 1999, 2000]

(A) Chennai
(B) Bangalore
(C) Delhi
(D) Pune

Ans:(D) Pune

 

Q42. First indigenously developed Indian supercomputer is named as       [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Gati
(B) Dharam
(C) Shakti
(D) Param

Ans:(D) Param

 

Q43. The name of Indian Supercomputer is      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Shubham
(B) Param
(C) SX-2
(D) BBC-Micro

Ans:(B) Param

 

Q44. Who is known as the father of Indian supercomputer?      [MPPCS (Pre) 2015]

(A) Raghunath Mashelkar
(B) Vijay Bhatkar
(C) Jayant Narlikar
(D) Nandan Nilekani

Ans:(B) Vijay Bhatkar

 

Q45. Which one of the following is a supercomputer project developed by Bhabha Atomic Research Centre?       [UPPCS (Mains) 2004]

(A) PARAM Padma
(B) Chipps
(C) Flosolver Mark
(D) Anupam

Ans:(D) Anupam

 

Q46. Word length for supercomputer range up to        [Goa PSC (Pre) 2015 RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) 16 bits
(B) 32 bits
(C) 64 bits
(D) 128 bits

Ans:(C) 64 bits

 

Q47. Among following which is the largest, fastest and costliest computer?         [MPPCS (Pre) 2015]

(A) Personal
(B) Supercomputer
(C) Laptop
(D) Notebook

Ans:(B) Supercomputer

 

Q48. The world’s fastest computer has been able to perform (as of Dec. 1996)         [UP Lower Sub. (Pre) 1998]

(A) 106 operations per second
(B) 109 operations per second
(C) 1012 operations per second
(D) 1015 operations per second

Ans:(C) 1012 operations per second

 

Q49. Vidya Vahini Project lays emphasis on which of the following?         [Tamil Nadu PSC (Pre) 2017 UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) Computer Education
(B) Value Education
(C) Environmental Education
(D) Skill Development

Ans:(A) Computer Education

 

Q50. Supercomputer ‘Magic Cube’ inaugrated has been prepared by which of the following countries?       [UP Lower Sub. (Pre) 2015]

(A) U.S.A.
(B) China
(C) Germany
(D) Japan

Ans:(B) China

1          3      4      5      6      7      8       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply