SECTION-3

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. Which of the following is a self complimenting code?      [UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) 8421 code
(B) 5211 code
(C) Gray code
(D) Binary code

Ans:(B) 5211 code

 

Q22. The binary addition 1 + 1 will result in     [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) 0
(B) 0 with carry 1
(C) 0 with no carry
(D) 1

Ans:(B) 0 with carry 1

 

Q23. The memory of a computer is commonly expressed in terms of kilobytes or megabytes. A byte is made up of       [IAS (Pre) 2000]

(A) Eight binary digits
(B) Eight decimal digits
(C) Two binary digits
(D) Two decimal digits

Ans:(A) Eight binary digits

 

Q24. A collection of 8 bit is called      [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Nibble
(B) Byte
(C) Word
(D) Kilobyte

Ans:(B) Byte

 

Q25. One Byte equals to how many Bits?     [UPPCS (Mains) 2006 MPPCS (Pre) 2014, 2015]

(A) 8
(B) 16
(C) 24
(D) 32

Ans:(A) 8

 

Q26. The term bit is the short form of      [UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) Megabyte
(B) Binary Language
(C) Binary Digit
(D) Binary Number

Ans:(C) Binary Digit

 

Q27. The length of a word in computers is measured by      [UP UDA/LDA (Mains) 2010]

(A) Bits
(B) Byte
(C) Millimetre
(D) Metre

Ans:(A) Bits

 

Q28. How many bits are there in a  kilobyte?     [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) 1024
(B) 1000
(C) 8024
(D) 8192

Ans:(D) 8192

 

Q29. 1024 kilobytes are equal to     [MPPCS (Pre) 2016]

(A) 1 megabyte
(B) 1 gigabyte
(C) 10 kilobytes
(D) 1024 bytes

Ans:(A) 1 megabyte

 

Q30. One kilobyte is equal to      [UPPSC (RI) 2014 Uttarakhand PCS (Pre) 2005 Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) 1000 bytes
(B) 1000 bits
(C) 1024 bytes
(D) 1000 words

Ans:(C) 1024 bytes

1          3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *