SECTION-3

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. W.L.L. means     [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) Without lever line
(B) Within local line
(C) Wireless in local loop
(D) Wireless in long line

Ans:(C) Wireless in local loop

 

Q12. Indian Institute of Remote Sensing is situated     [UP UDA/LDA (Pre) 2006]

(A) In Ahmedabad
(B) In Dehradun
(C) In Sriharikota
(D) None of the above

Ans:(B) In Dehradun

 

Q13. Indian Institute of Remote Sensing (IIRS) is situated at     [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Dehradun
(B) New Delhi
(C) Lucknow
(D) Nagpur

Ans:(A) Dehradun

 

Q14. Cycle and cars used ball bearing, because     [IAS (Pre) 2013]

(A) The actual area of contact between the wheel and axle is increased
(B) The effective area of contact between the wheel and axle is increased
(C) The effective area of contact between the wheel and axle is reduced
(D) None of the above statement is correct

Ans:(C) The effective area of contact between the wheel and axle is reduced

 

Q15. Which industry is primary user of Magnetic Ink Character Recognition (MICR)?   [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Banks
(B) Footwear designing
(C) Book Publishing
(D) None of the above

Ans:(A) Banks

 

Q16. Which type of computers are the most widely used?       [Uttarakhand PCS (Mains) 2007]

(A) Supercomputers
(B) Mini Computers
(C) Main Frame Computers
(D) Micro Computers

Ans:(D) Micro Computers

 

Q17. Which type of computer could be found in a digital watch?     [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Mainframe
(B) Supercomputer
(C) Notebook computer
(D) Embedded computer

Ans:(D) Embedded computer

 

Q18. Which of the following laser ray is used in laser printers?      [UPPCS (Pre) 2009]

(A) Dye laser
(B) Semi-conductor laser
(C) Excimer laser
(D) Gas laser

Ans:(B) Semi-conductor laser

 

Q19. Which printer is usually used for desktop printing?       [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Daisy wheel printer
(B) Dot matrix printer
(C) Laser printer
(D) None of the above

Ans:(C) Laser printer

 

Q20. Daisy wheel printer is a type of     [UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) Laser Printer
(B) DOT Matrix Printer
(C) Manual Printer
(D) Impact Printer

Ans:(D) Impact Printer

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply