SECTION-1
GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. How can the height of a person who is six feet tall, be expressed (approximately) in nanometre?      [IAS (Pre) 2008]

(A) 183 × 106 nm
(B) 234 × 106 nm
(C) 183 × 107 nm
(D) 181 × 107 nm

Ans:(A) 183 × 106 nm

 

Q12. A nanometre is equal to      [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) 10–6 cm
(B) 10–7 cm
(C) 10–8 cm
(D) 10–9 cm

Ans:(D) 10–9 cm

 

Q13. Ampere is the unit of      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2005]

(A) Voltage
(B) Electric current
(C) Resistance
(D) Power

Ans:(C) Resistance

 

Q14. Megawatt is the measuring unit of power which is      [UP Lower Sub. (Pre) 1998]

(A) Generated
(B) Consumed
(C) Saved
(D) Lost in transmission

Ans:(C) Saved

 

Q15. Which one of the following SI unit is not correctly matched?      [UP Lower Sub. (Pre) 2013]

(A) Work – Joule
(B) Force – Newton
(C) Mass – kg
(D) Pressure – Dyne

Ans:(A) Work – Joule

 

Q16. Which one of the following is not correctly matched?     [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Knot – Measure of speed of ship
(B) Nautical mile – Unit of distance used in navigation
(C) Agnstrom – Unit of wavelength of light
(D) Light year – Unit of measuring time

Ans:(B) Nautical mile – Unit of distance used in navigation

 

Q17. How many watts are there in a horsepower?      [MPPCS (Pre) 1991]

(A) 1000
(B) 750
(C) 746
(D) 748

Ans:(B) 750

 

Q18. ‘Joule’ is related to energy in the same way as ‘Pascal’ is related to      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]

(A) Mass
(B) Pressure
(C) Density
(D) Purity

Ans:(B) Pressure

 

Q19. One micron is equal to    [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) 1/10 mm
(B) 1/100 mm
(C) 1/1000 mm
(D) 1/10,000 mm

Ans:(A) 1/10 mm

 

Q20. One micron represents a length of      [Karnataka PSC (Pre) 2017 UPPCS (Mains) 2011]

(A) 10–6 cm
(B) 10–4 cm
(C) 1 mm
(D) 1 m

Ans:(B) 10–4 cm

 

1      2              5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply