SECTION-2

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. Who invented electronic computer?     [MPPCS (Pre) 2006, 2000]

(A) Dr. Alan M. Turing
(B) Karl Benz
(C) Thomas Alva Edison
(D) Edward Teller

Ans:(A) Dr. Alan M. Turing

 

Q72. The digital computer was developed in      [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Russia
(B) Britain
(C) U.S.A.
(D) Japan

Ans:(B) Britain

 

Q73. The first Computer was made by     [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Bill Gates
(B) Bill Clinton
(C) Charles Babbage
(D) Marconi

Ans:(C) Charles Babbage

 

Q74. Who is considered to be the ‘Father of Computers’?      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007 Uttarakhand PCS (Mains) 2006, 2002]

(A) Bill Gates
(B) Charles Babbage
(C) Narayan Murthy
(D) Tim Berners Lee

Ans:(B) Charles Babbage

 

Q75. For which word, the letter ‘G’ has been used in ‘2G Spectrum’?        [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Global
(B) Government
(C) Generation
(D) Google

Ans:(C) Generation

 

Q76. A pen drive is       [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) A fixed secondary storage unit
(B) A magnetic secondary storage unit
(C) A removable secondary storage unit
(D) None of the above

Ans:(C) A removable secondary storage unit

 

Q77. Mouse is      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Memory
(B) C.P.U.
(C) Input Device
(D) Output Device

Ans:(C) Input Device

 

Q78. Which of the following is not an output device?      [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) Monitor
(B) Printer
(C) Mouse
(D) Plotters

Ans:(C) Mouse

 

Q79. Which of the following is not an output device?      [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Monitor
(B) Touch screen
(C) Printer
(D) Plotter

Ans:(B) Touch screen

 

Q80. Which is the most common ‘input device’ used today?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Motherboard
(B) Central Processing Unit
(C) Keyboard
(D) Semi-conductor

Ans:(C) Keyboard

1      2      3      4      5              8    

 

Go to Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *