SECTION-2

 

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. American television and Telegraph has developed such computer procedure which gives multi-user environment, it is called      [RAS/RTS (Pre) 1994]

(A) V.G.A.
(B) Unix
(C) V.L.S.I.
(D) U.T.A.

Ans:(B) Unix

 

Q62. ‘Windows-3’ a popular windowing environment was released by Microsoft in the year [Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) 1985
(B) 2000
(C) 1995
(D) 1990

Ans:(D) 1990

 

Q63. Windows operating system was developed by     [Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2006]

(A) Microsoft
(B) I.B.M.
(C) A.T.&T.
(D) H.P.

Ans:(A) Microsoft

 

Q64. Windows Software has been developed by     [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) I.B.M.
(B) Apple Corporation
(C) WIPRO
(D) Microsoft

Ans:(D) Microsoft

 

Q65. Which of the following is an Operating System?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) UNIX
(B) JAVA
(C) ORACLE
(D) MS-Office

Ans:(A) UNIX

 

Q66. In microwave oven, the microwave tube used is      [RAS/RTS (Pre) 2012]

(A) A combination of klystron and magnetron tubes
(B) Klystron tube
(C) Magnetron tube
(D) Travelling wave tube

Ans:(C) Magnetron tube

 

Q67. The memory of the computer is measured by     [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Bits
(B) Ohms
(C) Amperes
(D) Volts

Ans:(A) Bits

 

Q68. Binary numbers are      [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) 0 and 1
(B) 0 and 10
(C) 1 and 10
(D) 1 and 100

Ans:(A) 0 and 1

 

Q69. In a Binary Code 7 is written as     [RAS/RTS (Pre) 2003]

(A) 110
(B) 111
(C) 101
(D) 100

Ans:(B) 111

 

Q70. Binary language consists of how many digits?    [MPPCS (Pre) 2015]

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 16

Ans:(A) 2

1      2      3      4      5          7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply