SECTION-2

 

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. WWW on the Internet stands for     [Uttarakhand PCS (Pre) 2005 UPPCS (Mains) 2010]

(A) Words, Words, Words
(B) Wide World Words
(C) World Wide Web
(D) When Where Why

Ans:(C) World Wide Web

 

Q52. Who among the following is considered as the inventor of the World Wide Web (WWW)?       [MPPCS (Pre) 2013 UPPCS (Pre) 2011 IAS (Pre) 2007]

(A) Edward Kasner
(B) Bill Gates
(C) Tim Berners Lee
(D) Vinod Dham

Ans:(C) Tim Berners Lee

 

Q53. World Wide Web (www) is a hypermedia system because      [Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2006]

(A) It is hyper fast
(B) It links to other computer resources
(C) It can be used only to bring in video material
(D) None of the above

Ans:(B) It links to other computer resources

 

Q54. ‘Bluetooth’ technology allows     [UPPCS (Mains) 2011]

(A) Signal transmission on mobile phones only
(B) Landline phone to mobile phone communication
(C) Satellite television communication
(D) Wireless communication between equipment

Ans:(D) Wireless communication between equipment

 

Q55. Which one of the following is not infotech terminology?     [UPPCS (Pre) 2001]

(A) Cyberspace
(B) Upload
(C) Optical storage
(D) Modem

Ans:(C) Optical storage

 

Q56. Which one of the following is not an infotech terminology?     [UPPCS (Mains) 2002]

(A) Login
(B) Modem
(C) Password
(D) Pinaka

Ans:(D) Pinaka

 

Q57. Which one of the following is a part of Infotech terminology?      [UPPCS (Pre) 2011]

(A) Protocol
(B) Login
(C) Archie
(D) All of these

Ans:(D) All of these

 

Q58. A set of rules that governs data communication is called      [UP Lower Sub. (Mains) 2015]

(A) Protocols
(B) Standards
(C) RFCS
(D) None of these

Ans:(A) Protocols

 

Q59. In Cyber Law terminology ‘DOS’ means      [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Denial of Service
(B) Disk Operating System
(C) Distant Operator Service
(D) None of the above

Ans:(A) Denial of Service

 

Q60. In the context of computer security, crackers are also known as       [MPPCS (Pre) 2017]

(A) black hat hackers
(B) white hat hackers
(C) elite hackers
(D) script kiddie

Ans:(A) black hat hackers

1      2      3      4      5      6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply