SECTION-2

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. The unit of work is      [UPPCS (Pre) 1996]

(A) Joule
(B) Neutron
(C) Watt
(D) Dyne

Ans:(A) Joule

 

Q42. The SI unit of electrical resistance of conductor is      [MPPCS (Pre) 1993]

(A) Faraday
(B) Volts
(C) Ampere
(D) Ohm-metre

Ans:(D) Ohm-metre

 

Q43. The unit of power is      [UPPSC (GIC) 2010]

(A) Hertz
(B) Volts
(C) Watt
(D) Neutrons

Ans:(C) Watt

 

Q44. The unit of the force is     [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Faraday
(B) Fermi
(C) Newton
(D) Rutherford

Ans:(C) Newton

 

Q45. Light year is the unit of      [UP UDA/LDA (Pre) 2013 Jharkhand PCS (Pre) 2013 MPPCS (Pre) 2008]

(A) Distance
(B) Time
(C) Speed of light
(D) Intensity of light

Ans:(A) Distance

 

Q46. Which one of the following is the unit of measure of the thickness of the ozone layer of the atmosphere?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Knot
(B) Dobson
(C) Poise
(D) Maxwell

Ans:(B) Dobson

 

Q47. ‘Light Year’ is       [UP Lower Sub. (Mains) 2013 UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) The year in which February has 29 days
(B) The distance travelled by light in one year
(C) The time which Sun rays take to reach the Earth
(D) The time in which a spacecraft reaches Moon from the Earth

Ans:(B) The distance travelled by light in one year

 

Q48. A parsec, a unit of distance used to measure the distance related to the stars in the sky, is equal to     [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) 4.25 light years
(B) 3.25 light years
(C) 4.50 light years
(D) 3.05 light years

Ans:(B) 3.25 light years

 

Q49. PARSEC is the unit of   [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Distance
(B) Time
(C) Light intensity
(D) Magnetic force

Ans:(A) Distance

 

Q50. Which unit of measurement is multiplied by 0.39 to convert it to ‘inches’?        [UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) Millimetre
(B) Centimetre
(C) Metre
(D) Decimetre

Ans:(B) Centimetre

1      2      3      4      5              8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *