SECTION-2

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. The gas used in discharge tubes for optical decoration and advertising is     [UPPCS (Pre) 2001]

(A) Carbon dioxide
(B) Ammonia
(C) Sulphur dioxide
(D) Neon

Ans:(D) Neon

 

Q32. The formation of glittering colours in thin foam of soap is the result of which of the following phenomenon?     [IAS (Pre) 1993]

(A) Total reflection and interference
(B) Total refraction and dispersion
(C) Diffraction and dispersion
(D) Polarization and interference

Ans:(A) Total reflection and interference

 

Q33. Total internal reflection can take place when light travels from     [IAS (Pre) 1996]

(A) Diamond to glass
(B) Water to glass
(C) Air to water
(D) Air to glass

Ans:(A) Diamond to glass

 

Q34. ‘Raman effect’ deals with the light rays passing through   [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Only fluids
(B) Only prisms
(C) Only diamonds
(D) All transparent medium

Ans:(D) All transparent medium

 

Q35. For reproducing sound, a CD (Compact Disc) audio player uses a     [IAS (Pre) 2000]

(A) Quartz crystal
(B) Titanium needle
(C) Laser beam
(D) Barium titanic ceramic

Ans:(C) Laser beam

 

Q36. When a CD (Compact disc used in audio and video systems) is seen in Sunlight, rainbow-like colours is seen. This can be explained on the basis of the phenomenon of     [IAS (Pre) 2000]

(A) Reflection and diffraction
(B) Reflection and transmission
(C) Diffraction and transmission
(D) Refraction, diffraction and transmission

Ans:(A) Reflection and diffraction

 

Q37. Which one of the following phenomenon is used in optical fibres?      [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Interference
(B) Refraction
(C) Total internal reflection
(D) Polarisation

Ans:(C) Total internal reflection
[/bg_collapse]

 

Q38. In fibre optics communication, the signal travels in the form of     [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2017 RAS/RTS (Pre) 2012]

(A) Light wave
(B) Radio wave
(C) Micro wave
(D) Electric wave

Ans:(A) Light wave

 

Q39. ‘Endoscope’ used by the doctors for examining the inside of patient’s stomach, works on the principle of    [UP Lower Sub. (Pre) 2009]

(A) Reflection of light
(B) Dispersion of light
(C) Refraction of light
(D) Total internal reflection of light

Ans:(D) Total internal reflection of light

 

Q40. Blue colour of the sky is due to    [UPPCS (Pre)(Re. Exam) 2015]

(A) Scattering of light
(B) Dispersion of light
(C) Interference of light
(D) Emission of more blue light as compared to other colours by the Sun

Ans:(A) Scattering of light

1      2      3      4      5              8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply