SECTION-2

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q21. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to     [IAS (Pre) 2003]

(A) Carbon dioxide
(B) Dust particles
(C) Helium
(D) Water vapours

Ans:(B) Dust particles

 

Q22. For the myopic eye, the defect is cured by     [Jharkhand PCS (Pre) 2013]

(A) Convex lens
(B) Concave lens
(C) Cylindrical lens
(D) Toric lens

Ans:(B) Concave lens

 

Q23. The colour of light is determined by its    [UPPCS (Mains) 2014 UPPCS (Pre) 2012]

(A) Amplitude
(B) Wavelength
(C) Intensity
(D) Velocity

Ans:(B) Wavelength

 

Q24. Which one of the colours has the longest wavelength?     [Haryana PSC (Pre) 2018 MPPCS (Pre) 1997]

(A) Green
(B) Yellow
(C) Blue
(D) Red

Ans:(D) Red

 

Q25. In the visible spectrum, the colour having the shortest wavelength is     [Goa PSC (Pre) 2013 UPRO/ARO (Mains) 2014 Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Red
(B) Yellow
(C) Blue
(D) Violet

Ans:(D) Violet

 

Q26. Which one among the following has the highest energy?     [IAS (Pre) 2009]

(A) Blue light
(B) Green light
(C) Red light
(D) Yellow light

Ans:(A) Blue light

 

Q27. The Sun is visible to us a few minutes before the actual sunrise because of      [RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) Scattering of light
(B) Diffraction of light
(C) Total internal reflection of light
(D) Refraction of light

Ans:(D) Refraction of light

 

Q28. The Sun and the Moon appear elliptical near the horizon because of       [UPPCS (Spl)(Pre) 2008]

(A) Refraction
(B) Optical illusion
(C) Interference phenomenon
(D) Their actual shape

Ans:(A) Refraction

 

Q29. Photosynthesis using the invisible part of the Sunlight is done by some      [UPPCS (Pre) 2013]

(A) Trees
(B) Algae
(C) Bacteria
(D) Fungi

Ans:(C) Bacteria

 

Q30. Red light is used in traffic signals because    [UPPCS (Mains) 2013]

(A) It has the longest wavelength
(B) It is beautiful
(C) It is visible to people even with bad eyesight
(D) None of the above

Ans:(A) It has the longest wavelength

1      2      3      4      5              8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply