SECTION-2

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. The energy of wind is    [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) Only potential
(B) Only kinetic
(C) Electrical
(D) Potential and kinetic both

Ans:(B) Only kinetic

 

Q12. In wind power, which form of energy is converted into electrical energy?     [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Kinetic energy
(B) Potential energy
(C) Solar energy
(D) Radiant energy

Ans:(A) Kinetic energy

 

Q13. As the train starts moving, the head of the passenger sitting inside leans backward because of       [UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) Inertia of Rest
(B) Inertia of Motion
(C) Moment of Inertia
(D) Conservation of Mass

Ans:(A) Inertia of Rest

 

Q14. It is difficult to walk on the ice than on the road because     [UPPCS (Pre) 1994]

(A) Ice is harder than the road
(B) Road is harder than the ice
(C) Ice does not offer any reaction when we push it with our foot
(D) Ice has a lesser friction than the road

Ans:(D) Ice has a lesser friction than the road

 

Q15. A man jumped at a speed of 5 metre per second from a stationary boat and the boat moved off with the speed of 0.5 metre per second. How many times is the mass of the boat greater than that of the man?     [Karnataka PSC (Pre) 2016 IAS (Pre) 1994]

(A) 5.5 times
(B) 4.5 times
(C) 2.5 times
(D) 10 times

Ans:(D) 10 times

 

Q16. Richter scale is used for measuring    [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Velocity of sound
(B) Intensity of light
(C) Amplitude of seismic waves
(D) Intensity of sound

Ans:(C) Amplitude of seismic waves

 

Q17. The intensity of Earthquake is measured in      [UP Lower Sub. (Pre) 2015, 2004]

(A) Richter scale
(B) Decibel scale
(C) pH scale
(D) Celsius scale

Ans:(A) Richter scale

 

Q18. Which one is not correcly matched?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2002]

(A) Celsius – Temperature
(B) Kilowatt hour – Electricity
(C) Rh factor – Blood
(D) Richter scale – Humidity

Ans:(D) Richter scale – Humidity

 

Q19. Which of the following is a seismometer device?     [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Crescograph
(B) Seismograph
(C) Geiger Counter
(D) Raingauge

Ans:(B) Seismograph

 

Q20. Which one of the following devices is used to measure the intensity of Earthquake?
[UPPCS (Mains) 2014 MPPCS (Pre) 2015]

(A) Seismograph
(B) Stethoscope
(C) Cosmograph
(D) Periscope

Ans:(A) Seismograph

1      2      3      4      5              8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply