SECTION-1

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. The pamphlet entitled ‘Why I Am an Atheist’ was written by     [UPPCS (Mains) 2010]

(A) B.K. Dutt
(B) Bhagat Singh
(C) Rajguru
(D) Yashpal

Ans:(B) Bhagat Singh

 

Q72. The song ‘Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement of India inspired the liberation struggle of Bangladesh and was adopted as the National Anthem of Bangladesh. Who wrote this song?      [IAS (Pre) 2007]

(A) Rajni Kanta Sen
(B) Dwijendralal Roy
(C) Mukunda Das
(D) Rabindra Nath Tagore

Ans:(D) Rabindra Nath Tagore

 

Q73. Who composed ‘Jana Gana Mana’?    [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Sarojini Naidu

Ans:(C) Rabindra Nath Tagore

 

Q74. Who of the following is the author of a collection of a poem called ‘Golden Threshold’?       [IAS (Pre) 2009]

(A) Aruna Asaf Ali
(B) Annie Besant
(C) Sarojini Naidu
(D) Vijaya Lakshmi Pandit

Ans:(C) Sarojini Naidu

 

Q75. Who is the author of the book, ‘Landmarks in Indian Constitutional and National Development’?     [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Bipin Chandra
(B) Gurmukh Nihal Singh
(C) B.R. Nanda
(D) Ram Gopal

Ans:(B) Gurmukh Nihal Singh

 

Q76. The Editor of ‘Congress Presidential Addresses’ was      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) G.A. Natesan
(B) B.P. Sitaramayya
(C) Ramananda Chatterjee
(D) H.N. Mitra

Ans:(A) G.A. Natesan

 

Q77. In which one of the following jails, the book ‘Discovery of India’ was written by Jawaharlal Nehru?    [UPPCS (Mains) 2010, 03 Uttarakhand PCS (Mains) 2006 UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Alipur Central Jail
(B) Yerwada Jail
(C) Naini Central Jail
(D) Ahmadnagar Fort Jail

Ans:(D) Ahmadnagar Fort Jail

 

Q78. Who is the author of the book, ‘Discovery of India’?     [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) Mahatma Gandhi
(B) B.R. Ambedkar
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Jawaharlal Nehru

Ans:(D) Jawaharlal Nehru

 

Q79. Who was the author of the book ‘Bandi Jiwan’?     [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Dinbandhu Mitra
(B) Hema Chandrakar
(C) Ram Prasad Bismil
(D) Sachindra Nath Sanyal

Ans:(D) Sachindra Nath Sanyal

 

Q80. The book ‘Mountbatten and the Partition of India’ was written by      [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Larry Collins and Dominique Lapierre
(B) M.N. Das
(C) Louis Fischer
(D) None of the above

Ans:(A) Larry Collins and Dominique Lapierre

 

1          3      4          6          8    

 

Go to section-2

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply