SECTION-1

 

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. Who wrote the book ‘A Passage to India’?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010, 06]

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Minoo Masani
(C) E.M. Forster
(D) None of the above

Ans:(C) E.M. Forster

 

Q62. The book ‘India’s Struggle for Independence’ was authored by     [UPPCS (Mains) 2010 UPPCS (Pre) 2007]

(A) Tarachand
(B) S.N. Sen
(C) R.C. Majumdar
(D) Bipan Chandra

Ans:(D) Bipan Chandra

 

Q63. The writer of Indian National Movement : The Long-Term Dynamics is      [UP Lower Sub. (Pre) 2015]

(A) Satish Chandra
(B) Bipan Chandra
(C) Tarachand
(D) Sumit Sarkar

Ans:(B) Bipan Chandra

 

Q64. Who is the author of the book ‘Out of Print : Newspapers, Journalism and the Business of News in the Digital Age’?       [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Professor George Brock
(B) Rabbin Jafferey
(C) Nic Newman
(D) Mark Tully

Ans:(A) Professor George Brock

 

Q65. The Book ‘Mother India’ was written by     [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Catherine Mayo
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bipin Chandra Pal

Ans:(A) Catherine Mayo

 

Q66. Who is the author of flag song (Jhanda Geet) of India?      [UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2004 46th BPSC (Pre) 2003]

(A) Rabindra Nath Tagore
(B) Ramdhari Singh ‘Dinkar’
(C) Shyamlal Prashad Gupta
(D) Ganesh Shankar Vidyarthi

Ans:(C) Shyamlal Prashad Gupta

 

Q67. The Nationalist song ‘Aie Mere Watan Ke Logo’ had been written by poet       [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) Javed Akhtar
(B) Pradeep
(C) Ramdhari Singh ‘Dinkar’
(D) Maithili Sharan Gupta

Ans:(B) Pradeep

 

Q68. Poet Iqbal who wrote ‘Sare Jahan Se Achcha’ was related to which State?       [UPPCS (Pre) 2003]

(A) Delhi
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Hyderabad

Ans:(C) Punjab

 

Q69. Who wrote the famous song ‘Sare Jahan Se Achcha Hindustan Hamara’?      [UPPCS (Mains) 2004 MPPCS (Pre) 1999]

(A) Sahir Ludhianvi
(B) Sir Syed Ahmad Khan
(C) Muhammad Iqbal
(D) Bahadur Shah Zafar

Ans:(C) Muhammad Iqbal

 

Q70. ‘Mazhab Nahi Sikhata Aapas Mein Bair Rakhna’ who wrote these lines in his works?
[MPPCS (Pre) 1998]

(A) Mirza Ghalib
(B) Muhammad Iqbal
(C) Raghupati Sahai Firaq
(D) Mahatma Gandhi

Ans:(B) Muhammad Iqbal

1          3      4          6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply