SECTION-1

 

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. The English edition of ‘Gitanjali’ was published in the year    [UPPCS (Mains) 2014]

(A) 1910
(B) 1911
(C) 1912
(D) 1913

Ans:(C) 1912

 

Q52. The author of ‘Hind Swaraj’ was     [UPPCS (Mains) 2003 MPPCS (Pre) 2000]

(A) B.G. Tilak
(B) Vinoba Bhave
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) Mahatma Gandhi

Ans:(D) Mahatma Gandhi

 

Q53. The book ‘India Wins Freedom’ is written by      [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) A.K. Azad
(B) M.K. Gandhi
(C) M.A. Ansari
(D) Sarojini Naidu

Ans:(A) A.K. Azad

 

Q54. In which of the following books did Mahatma Gandhi call British Parliament as sterile and prostitute?     [UPPCS (Pre) 2014]

(A) Sarvodaya or Universal dawn
(B) An Autobiography or the Story of My Experiments with Truth
(C) Hind Swaraj
(D) The Story of a Satyagrahi

Ans:(C) Hind Swaraj

 

Q55. Who wrote the book ‘Gokhale-my political guru’?     [UP Lower Sub. (Mains) 2013]

(A) M.A. Jinnah
(B) M.K. Gandhi
(C) Shaukat Ali
(D) C.R. Das

Ans:(B) M.K. Gandhi

 

Q56. Which one of the following pairs is correctly matched?      [UPPCS (Mains) 2011]

(A) D.P. Mishra – Living an Era
(B) Jawaharlal Nehru – India Divided
(C) Rajendra Prasad – Discovery of India
(D) Subhash Chandra Bose – Freedom at Midnight

Ans:(A) D.P. Mishra – Living an Era

 

Q57. The author of the book ‘India Divided’ was     [UPPCS (Pre) 2010]

(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Narendra Dev
(D) Asaf Ali

Ans:(B) Dr. Rajendra Prasad

 

Q58. The famous book ‘Foundation of Indian Culture’ is authored by       [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2017 Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]

(A) Rabindranath Tagore
(B) Shri Aurobindo
(C) Radhakrishnan
(D) Bhagwan Das

Ans:(B) Shri Aurobindo

 

Q59. Mahatma Gandhi wrote his autobiography originally in      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Hindi
(B) Marathi
(C) Gujarati
(D) English

Ans:(C) Gujarati

 

Q60. Who was the Author of ‘My Experiments with Truth’?    [Uttarakhand PCS (Mains) 2006 MPPCS (Pre) 1998]

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Indira Gandhi
(C) Narshimha Rao
(D) Mahatma Gandhi

Ans:(D) Mahatma Gandhi

1          3      4          6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *