SECTION-6

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q71. Which one of the signifies the folk culture?    [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Cultural practices of more civilized people
(B) Cultural practices of urban people 
(C) Cultural practices of common people
(D) Cultural practices of people of modern society

Ans:(C) Cultural practices of common people

 

Q72. Kalamkari painting refers to     [IAS (Pre) 2015]

(A) A hand-painted cotton textile in South India
(B) A handmade drawing on bamboo handicrafts in North- East India
(C) A block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(D) A hand-painted decorative silk cloth in North-Western India

Ans:(A) A hand-painted cotton textile in South India

 

Q73. Folk songs has paramount importance      [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) for entertainment
(B) for the development of music
(C) for preserving traditions
(D) for livelihood

Ans:(C) for preserving traditions

 

Q74. The dance which is not classical      [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Kathak
(B) Kuchipudi
(C) Odissi
(D) Garba

Ans:(D) Garba

 

Q75. Which one of the following is correct?       [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Hari Prasad Chaurasia – Flute
(B) Bismillah Khan – Tabla
(C) Alla Rakha Khan – Sarod
(D) Zakir Hussain – Veena

Ans:(A) Hari Prasad Chaurasia – Flute

 

Q76. Which one of the following pair is wrong?       [39th BPSC (Pre) 1992]

(A) Bhimsen Joshi – Classical Vocal Music
(B) Alla Rakha Khan – Tabla
(C) Debu Chaudhari – Sitar
(D) M.S. Subbalakshmi – Flute

Ans:(D) M.S. Subbalakshmi – Flute

 

Q77. Which of the following Academy is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?       [UP UDA/LDA (Pre) 2002]

(A) Sangeet Academy
(B) Lalit Kala Academy
(C) Sahitya Academy
(D) National School of Drama

Ans:(A) Sangeet Academy

 

Q78. Who among the following is a flute player?         [Chhattisgarh PSC (Pre) 2005]

(A) Debu Chaudhari
(B) Madhup Mudgal
(C) Ronu Majumdar
(D) Shafat Ahmad

Ans:(C) Ronu Majumdar

 

Q79. Ustad Amjad Ali Khan is a famous player of which musical instrument?         [MPPCS (Pre) 1998]

(A) Sitar
(B) Tabla
(C) Flute
(D) Sarod

Ans:(D) Sarod

 

Q80. Which of the following is not correctly matched?        [UPPCS (Pre) 2005]

(A) Birju Maharaj – Kathak
(B) Bismillah Khan – Shahnai
(C) Zakir Hussain – Harmonium
(D) Amzad Ali Khan – Sarod

Ans:(C) Zakir Hussain – Harmonium

 

1      2      3      4      5      6          8 

 

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply