SECTION-6

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q61. ‘Jagar’ is a form of God worship ritual prevalent in       [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Madhya Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Haryana
(D) Assam

Ans:(B) Uttarakhand

 

Q62. Where is the ‘Rath Yatra’ festival held?     [MPPCS (Pre) 1997]

(A) Konark
(B) Puri
(C) Dwarka
(D) Haridwar

Ans:(B) Puri

 

Q63. Which of the following is not correctly matched?       [UPPCS (Pre) 1998]

(A) Madhumita – Odissi dancer
(B) Indira Chakravarty – Nutritional scientist
(C) Meeta Bhatia – Jurist
(D) Sadhvi Sadhana – Homemaker doctor

Ans:(B) Indira Chakravarty – Nutritional scientist

 

Q64. Alla Rakha, the famous instrumentalist, is related with      [UPPCS (Pre) 1991]

(A) Violin
(B) Pakhawaj
(C) Tabla
(D) Sitar recital

Ans:(C) Tabla

 

Q65. Which of the following is not correctly matched?       [UPPCS (Pre) 1998]

(A) Debu Chaudhuri – Sitar
(B) Amjad Ali Khan – Sarod
(C) Panna Lal Ghosh – Tabla
(D) Yahudi Menuhin – Violin

Ans:(C) Panna Lal Ghosh – Tabla

 

Q66. Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on the Mahabharata theme is correctly matched?       [IAS (Pre) 1997]

(A) Sarladasa – Bengali
(B) Kasirama – Oriya
(C) Tikkana – Marathi
(D) Pampa – Kannada

Ans:(D) Pampa – Kannada

 

Q67. The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was       [IAS (Pre) 1999]

(A) Amir Khusrau
(B) Mirza Ghalib
(C) Bahadur Shah Zafar
(D) Faiz

Ans:(A) Amir Khusrau

 

Q68. ‘Radha Govind Sangeet Sar’ the renowned classical music composition is the creation of       [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Devarshi Bhatt Brajpal
(B) Sawai Pratap Singh
(C) Hiranand Vyas
(D) Chatur Lal Sen

Ans:(B) Sawai Pratap Singh

 

Q69. The brothers Umakant and Ramakant Gundecha are     [IAS (Pre) 2009]

(A) Dhrupad vocalists
(B) Kathak dancers
(C) Sarod maestros
(D) Table players

Ans:(A) Dhrupad vocalists

 

Q70. The author of the ‘Raga Kallpadrum’ is     [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Radhakrishnan
(B) Krishnanand Vyas
(C) Rana Hammir
(D) Maharana Kumbha

Ans:(B) Krishnanand Vyas

1      2      3      4      5      6      7      8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply