SECTION-6

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q51. Gangubai Hangal, who died a few months ago, was a       [UPPCS (Mains) 2008 UPPSC (GIC) 2010]

(A) Classical Singer
(B) Dancer
(C) Painter
(D) Sitar Player

Ans:(A) Classical Singeri

 

Q52. ‘Tera Tali’ is the folk dance of       [UPPCS (Pre) 2000 UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2004]

(A) Kerala
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu

Ans:(B) Rajasthani

 

Q53. ‘Karagam’ a religious folk dance is associated with     [UPPCS (Pre) 1998]

(A)Tamil Nadu 
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Karnataka

Ans:(A)Tamil Nadu i

 

Q54. Which one of the following is not correctly matched?      [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Vilayat Khan – Sitar
(B) Alla Rakha – Tabla
(C) Hari Prasad – Flute Chaurasia
(D) Amjad Ali Khan – Pakhawaj

Ans:(D) Amjad Ali Khan – Pakhawaji

 

Q55. Sri V.G. Jog is famous for which of the following instrumental music?        [MPPCS (Pre) 1994]

(A) Sitar
(B) Violin
(C) Tabla
(D) Santoor

Ans:(B) Violini

 

Q56. Who among the following is an excellent dancer of Kathak?      [MPPCS (Pre) 1993]

(A) Alla Rakha
(B) M.S. Reddy
(C) Birju Maharaj
(D) Raja Reddy

Ans:(C) Birju Maharaji

 

Q57. Identify one from the following who is not associated with Kathak dance.       [UPPCS (Pre) 2009]

(A) Bindadin
(B) Shambhu Maharaj
(C) Lachhu Maharaj
(D) Dhruvtara Joshi

Ans:(D) Dhruvtara Joshii

 

Q58. Who amongst the following is not a Kathak artist?        [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Birju Maharaj
(B) Kishan Maharaj
(C) Lachhu Maharaj
(D) Sitara Devi

Ans:(B) Kishan Maharaji

 

Q59. To which State does the folk art form of Madhubani belong?       [RAS/RTS (Pre) 2003]

(A) Orissa
(B) West Bengal
(C) Bihar
(D) Rajasthan

Ans:(C) Bihari

 

Q60. With reference to India’s culture and tradition, what is ‘Kalaripayattu’?     [IAS (Pre) 2014] 

(A) It is an ancient Bhakti cult of Shaivism still prevalent in some parts of South India
(B) It is an ancient style bronze and brasswork still found in Southern part of Coromandel area
(C) It is an ancient form of dancedrama and a living tradition in the Northern part of Malabar
(D) It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of South India

Ans:(D) It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of South Indiai

 

1      2      3      4      5      6          8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply