SECTION-6

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

Q41. Which one of the following is the most ancient musical instrument?       [UP UDA/LDA (Pre) 2002]

(A) Sitar
(B) Veena
(C) Sarod
(D) Tabla

Ans:(B) Veena

 

Q42. Musical instrument sitar is the combination of      [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Bansuri and Veena
(B) Bansuri and Sarangi
(C) Veena and Tambura
(D) Veena and Piano

Ans:(C) Veena and Tambura

 

Q43. Which one of the following pairs of folk dance forms and States is not correctly matched?       [IAS (Pre) 1999]

(A) Korku – Maharashtra
(B) Jhumar – Haryana
(C) Thali – Himachal Pradesh
(D) Mukna – Manipur

Ans:(C) Thali – Himachal Pradesh

 

Q44. Kuchipudi dance started in      [Uttaranchal PCS (Pre) 2002]

(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu

Ans:(A) Andhra Pradesh

 

Q45. ‘Kuchipudi’ dance is related to        [MPPCS (Pre) 1995]

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

Ans:(D) Andhra Pradesh

 

Q46. The folk dance of Meghalaya is      [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Nati
(B) Loho
(C) Bamboo dance
(D) Khantum

Ans:(B) Loho

 

Q47. In Indian architecture, ‘Surkhi’ was introduced by      [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Kushans
(B) Guptas
(C) Sultanate Sultans
(D) Mughals

Ans(A) Kushans

 

Q48. Which one of the following is not the factor of ‘Cultural Lag’?      [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) Religion
(B) Politics
(C) Law
(D) Tradition

Ans:(B) Politics

 

Q49. Which dance is performed only by male?      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) Mohini Attam
(B) Odissi
(C) Kathakali
(D) Manipuri

Ans:(C) Kathakali

 

Q50. Mask dance is associated with which of the following dance styles?       [UPPCS (Pre) 1992]

(A) Kathakali
(B) Naga
(C) Odissi
(D) Kuchipudi

Ans:(A) Kathakali

 

1      2      3      4      5      6          8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply