SECTION-6

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

Q31. The ‘Raga’ which is sung early in the morning is      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Todi
(B) Darbari
(C) Bhopali
(D) Bhimpalasi

Ans:(A) Todi

 

Q32. Pandit Bhimsen Joshi is related to      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Astrology
(B) Politics
(C) Environment
(D) Music

Ans:(D) Music

 

Q33. The famous classical singer, Bhimsen Joshi is related to      [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Banaras Gharana
(B) Kirana Gharana
(C) Lucknow Gharana
(D) Rampur Gharana

Ans:(B) Kirana Gharana

 

Q34. ‘Odissi’ dance belongs to      [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu

Ans:(C) Orissa[/bg_collapse]

 

Q35. ‘Mohini Attam’ is the folk dance of      [UPPCS (Pre) 2005]

(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Ans:(C) Kerala

 

Q36. Which one of the following dances involves solo performance?        [IAS (Pre) 1997]

(A) Bharatnatyam
(B) Kuchipudi
(C) Mohiniyattam
(D) Odissi

Ans:(C) Mohiniyattam

 

Q37. Which of the following dance styles  originates from Eastern India?        [MPPCS (Pre) 1997]

(A) Kathakali
(B) Kuchipudi
(C) Bharatanatyam
(D) Manipuri

Ans:(D) Manipuri

 

Q38. From which classical dance system Indrani Rahman is related?           [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Kathak
(B) Bharatanatyam
(C) Odissi
(D) Kuchipudi

Ans:(C) Odissi

 

Q39. Girija Devi, famous singer of Thumri belongs to        [UPPCS (Mains) 2011 UPPCS (Pre) 2002]

(A) Banaras Gharana
(B) Lucknow Gharana
(C) Jaipur Gharana
(D) None of the above

Ans:(A) Banaras Gharana

 

Q40. Which of the following musical instrument is not of Indo-Islamic origin?         [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Sitar
(B) Tabla
(C) Sarangi
(D) Shehnai

Ans:(C) Sarangi

1      2      3      4      5      6          8   

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply