SECTION-6

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q21. Who was the grandfather of Arjun, the hero of Mahabharata?         [MPPCS (Pre) 2005]

(A) Vichitravirya
(B) Shantanu
(C) Chitrangad
(D) Devadutt

Ans:(A) Vichitravirya

 

Q22. What is ‘Kaaba’?       [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Hindu Shrine
(B) Jew’s Shrine
(C) Muslim Shrine
(D) None of the above

Ans:(C) Muslim Shrine

 

Q23. What is the Jewish place of worship called?          [MPPCS (Pre) 1995]

(A) Church
(B) Synagogue
(C) Mosque
(D) None of these

Ans:(B) Synagogue

 

Q24. Where the first Sanskrit University Chair established?      [UPPCS (Mains) 2007]

(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) Russia

Ans:(B) France

 

Q25. The earliest reference of ‘Magnetic Compass’ is found in          [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Miftahul Fuzala
(B) Chachnama
(C) Ranazatu’s Safar
(D) Jawamiul Hikayat

Ans:(D) Jawamiul Hikayat

 

Q26. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, consider the following pairs. Famous shrine Location
1. Tabo monastery – Spiti and temple Valley complex
2. Lhotsava – Zanskar Lhakhang Valley temple, Nako
 3. Alchi temple – Ladakh complex
Which of the pairs given above is/ are correctly matched?        [IAS (Pre) 2014]

(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(C) Only 1 and 3

 

Q27. The Chitragupta Swami Temple considered to be the only temple of Chitragupta is situated in       [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Kanchi
(B) Mathura
(C) Puri
(D) Ujjain

Ans:(A) Kanchi

 

Q28. Name the place where the Thyagaraja festival is regularly celebrated in the honour of composer Sri Thyagaraja?      [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Adyar
(B) Thanjavur
(C) Mamallapuram
(D) Udipi

Ans:(B) Thanjavur

 

Q29. ‘Sufi Kalam’ a type of devotional music, is characteristic of      [UPPCS (Pre) 1994]

(A) Gujarat
(B) Kashmir
(C) Rajasthan
(D) None of these

Ans:(B) Kashmir

 

Q30. According to Mimamsa system of philosophy liberation is possible by means of       
[IAS (Pre) 2005]

(A) Gyan
(B) Bhakti
(C) Yoga
(D) Karma

Ans:(D) Karma

 

1      2      3      4      5      6          8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply