SECTION-6

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

11. South Indian Festival of ‘Onam’ is associated with which of the following?    [UPPCS (Pre) 2011]

(A) Ram’s Victory over Rawan
(B) Durga’s Killing of Mahishasur
(C) Shiva Shakti
(D) Mahabali

Ans:(D) Mahabali

 

12. ‘Athapoo’ is associated with which of the following festivals?   [UPPCS (Pre) 2011]

(A) Dol Yatra
(B) Onam
(C) Pongal
(D) Vishwakarma Puja

Ans:(B) Onam

 

13. ‘Tamasha’ is the famous folk form of musical theatre in    [UPPCS (Pre) 2009 UPPCS (Mains) 2006]

(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Bihar

Ans:(C) Maharashtra

 

14. Name the holy place in which the main God is different from other three?     [UP Lower Sub. (Pre) 2002]

(A) Amarnath
(B) Jagannath
(C) Kedarnath
(D) Vishwanath

Ans:(B) Jagannath

 

15. Four Mathas established by Adi Shankaracharya are     [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri
(B) Sringeri, Dwarka, Joshimath, Prayag
(C) Dwarka, Joshimath, Prayag, Kanchi
(D) Puri, Sringeri, Dwarka, Varanasi

Ans:(A) Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri

 

16. In India, many pilgrims travel to Srisailam, which is one of the twelve Jyotirlingas, is located      [Uttarakhand PCS (J)(Pre) 2005]

(A) in Tapovan near Uttaranchal
(B) in Tamil Nadu near Arunachal
(C) in Andhra Pradesh near Kurnool
(D) in Kerala near Kaladi

Ans:(C) in Andhra Pradesh near Kurnool

 

17. In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Arunachal Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Uttarakhand

Ans:(B) Himachal Pradesh

 

18. Losoong is a festival which is celebrated in      [UPPCS (Pre) 2003, 01 UP UDA/LDA (Pre) 2002 UP Lower Sub. (Pre) 2002]

 

(A) Tibet
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Kerala

Ans:(C) Sikkim

 

19. Chapchar Kut is a festival celebrated in the State of     [IAS (Pre) 2002]

(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Mizoram
(D) Sikkim

Ans:(C) Mizoram

 

20. Ijtima Festival (Mela) is celebrated in    [MPPCS (Pre) 1991]

(A) Indore
(B) Bhopal
(C) Jabalpur
(D) Raipur

Ans:(B) Bhopal

1      2      3      4      5      6          8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply