SECTION-5

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. In which of the following place Kumbh Mela is not held?     [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2016 MPPCS (Pre) 1992]

(A) Nashik
(B) Haridwar
(C) Prayag
(D) Varanasi

Ans:(D) Varanasi

 

Q72. After how many years ‘Maha Kumbh’ is held?    [Haryana PSC (Pre) 2016 MPPCS (Pre) 2013]

(A) 12 years
(B) 10 years
(C) 9 years
(D) 144 years

Ans:(D) 144 years

 

Q73. ‘Madhubani’ painting is related to which state?     [Kerala PSC (Pre) 2017 MPPCS (Pre) 2013]

(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Ans:(B) Bihar

 

Q74. In the context of the cultural history of India, a pose in dance and dramatics called Tribhanga had been a favourite of Indian artists from ancient time till today. Which one of the following statements best describes this pose?     [IAS (Pre) 2013]

(A) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck
(B) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historical characters
(C) Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story
(D) A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism

Ans:(A) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck

 

Q75. In which place Kumbh Mela is held every twelfth years?     [MPPCS (Pre) 1995]

(A) Prayag – Haridwar – Ujjain – Nashik
(B) Chitrakoot – Ujjain – Prayag – Haridwar
(C) Rameshwaram – Puri – Badrinath – Dwarika
(D) Ujjain – Puri – Prayag – Haridwar

Ans:(A) Prayag – Haridwar – Ujjain – Nashik

 

Q76. Consider the following pairs.
Tradition State
1. Gatka, a tradi- – Kerala tional martial art
2. Madhubani, a – Bihar traditional painting
3. Singhey Khababs – Jammu and Sindhu Darshan Kashmir festival
Which of the above pair(s) is/are correctly matched?      [IAS (Pre) 2009]

(A) 1 and 2
(B) Only 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(C) 2 and 3

 
Q77. Consider the following pairs. Traditions Communities
1. Chaliha Sahib – Sindhis Festival
2. Nanda Raj Jaat – Gonds Yatra
3. Wari-Warkari – Santhals
Which of the pairs given above is/ are correctly matched?      [IAS (Pre) 2017]

(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) None of these

Ans:(A) Only 1

 

Q78. Onam is the festival of which State?      [UPPCS (Pre) 2002]

(A) Karnataka
(B) Assam
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Ans:(C) Kerala

 

Q79. ‘Bihu’ is the folk dance of which of the following States?     [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Uttar Pradesh
(B) Assam
(C) West Bengal
(D) Maharashtra

Ans:(B) Assam

 

Q80. ‘Pongal’ is the festival of which State?      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Kerala

Ans:(B) Tamil Nadu

1          3      4      5      6          8    

 

Go to Section-6

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply