SECTION-5

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Apple was launched from     [Uttarakhand PCS (Pre) 2007]

(A) Kourou (French Guiana)
(B) Sriharikota (India)
(C) Baikanoor (Russia)
(D) Cape Canaveral (U.S.A.)

Ans:(A) Kourou (French Guiana)

 

Q62. The first Indian Communication Satellite APPLE was launched on     [Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) 27 February, 1982
(B) 18 September, 1981
(C) 19 June, 1981
(D) 25 December, 1981

Ans:(C) 19 June, 1981

 

Q63. When INSAT-1D of India was launched?     [UPPCS (Pre) 1994]

(A) 10th June, 1990
(B) 12th June, 1990
(C) 13th June, 1990
(D) 15th June, 1990

Ans:(B) 12th June, 1990

 

Q64. When was ‘INSAT-2A’ launched?     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2014 44th BPSC (Pre) 2000]

(A) 4th February, 1975
(B) 18th May, 1974
(C) 10th July, 1992
(D) 19th April, 1975

Ans:(C) 10th July, 1992

 

Q65. Heaviest Indian Satellite INSAT- 4C, which failed to go into orbit recently weighted? [Telangana PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2005]

(A) 1568 kg
(B) 2168 kg
(C) 2568 kg
(D) 3068 kg

Ans:(B) 2168 kg

 

Q66. India’s first dedicated navigation satellite IRNSS-1A was launched from     [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Sriharikota
(B) Ahmedabad
(C) Thiruvananthapuram
(D) Bengaluru

Ans:(A) Sriharikota

 

Q67. ISRO’s Master Control Facility is at Hasan, which is located      [UPPSC (GIC) 2010]

(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Orissa
(D) Karnataka

Ans:(D) Karnataka

 

Q68. Which of the following is not correctly matched?      [Tripura PSC (Pre) 2017 UP UDA/LDA (Spl)(Mains) 2010]

(A) Space Application Centre – Ahmedabad
(B) National Remote Sensing Centre – Hyderabad
(C) Indian Space Research Organisation Satellite Centre – Sriharikota
(D) Vikram Sarabhai Space Centre – Thiruvananthapuram

Ans:(C) Indian Space Research Organisation Satellite Centre – Sriharikota

 

Q69. The ‘Black Box’ of an aeroplane is of      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010 UPPCS (Mains) 2009 UPPCS (Spl)(Mains) 2004 UPPCS (Pre) 1996]

(A) White colour
(B) Red colour
(C) Black colour
(D) Orange colour

Ans:(D) Orange colour

 

Q70. On which date did Chandrayaan enter the lunar orbit?    [MPPCS (Pre) 2010]

(A) 3 November
(B) 6 November
(C) 8 November
(D) None of the above

Ans:(C) 8 November

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply