SECTION-5

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Name of the spacecraft for India’s mission Moon is      [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Chandrayaan-I
(B) Chandrayaan-II
(C) Antariksha
(D) Change-I

Ans:(A) Chandrayaan-I

 

Q52. Chandrayaan-I was launched from      [Tripura PSC (Pre) 2018 RAS/RTS (Pre) 2008]

(A) Orissa
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

Ans:(D) Andhra Pradesh

 

Q53. The Project Director of Chandrayaan-II was     [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2016 UPPSC (GIC) 2010]

(A) C. Rangarajan
(B) A.P.J. Kalam
(C) P. Chidambaram
(D) Dr. M. Annadurai

Ans:(D) Dr. M. Annadurai

 

Q54. Which of the following statement is not correct about Chinese space shuttle ‘Shenzhou-7’? [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2018 UPPCS (Pre) 2008]

(A) It was manned by four astronauts
(B) It was launched by long March 2F rocket
(C) For the first time, the Chinese astronauts performed a spacecraft
(D) The astronauts returned safely to Earth

Ans:(A) It was manned by four astronauts

 

Q55. China developed a system nicknamed ‘Micius’ which is     [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) An ancient Chinese musical system
(B) A quantum satellite communication system
(C) A computer game
(D) None of the above

Ans:(B) A quantum satellite communication system

 

Q56. NASA’s Jet Propulsion Laboratory is located in      [Gujarat PSC (Pre) 2019 Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Houston
(B) Los Angeles
(C) Pasadena
(D) Cape Kennedy

Ans:(C) Pasadena

 

Q57. What is ‘Greased Lightning-10 (GL- 10)’?     [IAS (Pre) 2016]

(A) Electric plane tested by NASA
(B) Solar-powered two-seater aircraft designed by Japan
(C) Space observatory launched by China
(D) Reusable rocket designed by ISRO

Ans:(A) Electric plane tested by NASA

 

Q58. NASA’s Deep Impact space mission was employed to take detailed pictures of which comet nucleus?      [Kerala PSC (Pre) 2016 IAS (Pre) 2007]

(A) Halley’s Comet
(B) Hale-Bopp
(C) Hyakutake
(D) Temple-1

Ans:(D) Temple-1

 

Q59. What is the name of NASA vehicle on Mars?      [Goa PSC (Pre) 2019 MPPCS (Pre) 2010]

(A) Phoenix
(B) Roger
(C) Florida
(D) John Canaday

Ans:(A) Phoenix

 

Q60. The first U.S. rover which reached Mars in January 2004 was     [Orissa PSC (Pre) 2017 Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Discovery
(B) Pioneer
(C) Spirit
(D) Vanguard

Ans:(C) Spirit

1      2      3      4      5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply