SECTION-5

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. An artificial satellite can be tracked very precisely from the Earth by using    [UPPCS (Pre) 2017 Karnataka PSC (Pre) 2016]

(A) Doppler effect
(B) Radar
(C) Sonar
(D) Pulsar

Ans:(A) Doppler effect

 

Q42. Which one of the following is not a space satellite?     [UPPSC (GIC) 2010 UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2004]

(A) SLV-3
(B) RS-D1
(C) IRS-1D
(D) INSAT-2D

Ans:(A) SLV-3

 

Q43. India became the first country to send Educational Services Satellite in space, Edusat. When was the satellite launched?       [UPPCS (Pre) 2004]

(A) 20th September, 2003
(B) 20th September, 2004
(C) 4th July, 2004
(D) 20th December, 2003

Ans:(B) 20th September, 2004

 

Q44. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.    [UPPCS (Pre) 2013 UP UDA/LDA (Pre) 2013]
List-I
(a) Curiosity Rover
(b) Messenger
(c) Rustam-1
(d) Akash-2
List-II
1. Tablet
2. Unmanned Aerial vehicle of DRDO
3. Mars probe space vehicle of U.S.A.
4. Mercury probe space vehicle of NASA
Code

(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 1 2 3 4

Ans:(a) (b) (c) (d)

 

Q45. Which of the following pairs is/are correctly matched? Spacecraft Purpose
1. Cassini-Huygens – Orbiting the Venus and transmitting data to the Earth
2. Messenger – Mapping and investigating the Mercury
3. Voyager 1 and 2 – Exploring the outer solar system
Select the correct answer using the code given below.    [IAS (Pre) 2014]

(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(B) Only 2 and 3

 

Q46. Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/ evidences for the continued expansion of the universe?
1. Detection of microwaves in space.
2. Observation of redshift phenomenon in space.
3. Movement of asteroids in space.
4. Occurrence of supernova explosions in space.
Select the correct answer using the codes given below.     [IAS (Pre) 2012]

(A) 1 and 2
(B) Only 2
(C) 1, 3 and 4
(D) None of the above

Ans:(A) 1 and 2

 

Q47. Consider the following statements.
1. India launches its first fullfledged meteorological satellite (METSAT) in September, 2002.
2. For the first time, the space vehicle PSLV C-4 carried a payload of more than 1000 kg into a geosynchronous orbit.
Which of these statements is/are correct?    [IAS (Pre) 2003]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans:(C) Both 1 and 2

 

Q48. Consider the following statements.
1. A geostationary satellite is at an approximate height of 10000 km.
2. FM transmission of music is of very good quality because the atmospheric or man-made noises which are generally frequency variations can do little harm.
Which of the statements given above is/are correct?     [IAS (Pre) 2005]

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

Ans:(B) Only 2

 

Q49. The satellite used for telecommunication relay are kept in a geostationary orbit. A satellite is said to be in such an orbit when
1. The orbit is geosynchronous.
2. The orbit is circular.
3. The orbit lies in the plane of the Earth’s equator.
4. The orbit is at an altitude of 22,236 km.
Select the correct answer using the codes given below.    [IAS (Pre) 2011]

(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

Ans:(A) 1, 2 and 3

 

Q50. Consider the following statements.
1. Vigyan Rail is a Science Exhibition on wheels organized by the Council of Scientific and Industrial Research.
2. Vigyan Prasar is an autonomous body under the ministry of human resources development.
3. The educational satellite of ISRO (EDUSAT) was launched in 2004 from French Guiana.
Which of the above statement is correct?     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2018 IAS (Pre) 2005]

(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) None of these

Ans:(D) None of these

1      2      3      4      5      6               

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply