SECTION-5

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. In which of the following States lies Sriharikota, the spaceport of India?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2002 MPPCS(Pre) 1997]

(A) Maharashtra
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala

Ans:(B) Andhra Pradesh

 

Q32. In February, 2004 a blast occurred in India’s Space Centre at    [Uttarakhand PCS (Mains) 2002]

(A) Ahmedabad
(B) Bangalore
(C) Sriharikota
(D) Thumba

Ans:(C) Sriharikota

 
Q33. What is the Galileo Project?       [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2016 IAS (Pre) 2007]

(A) An inter-country programme of missile shield developed by the United States of America
(B) A project developed by India with assistance from Canada
(C) An environmental protection project being developed by Japan
(D) A multi-satellite navigation project being developed by the European Union

Ans:(D) A multi-satellite navigation project being developed by the European Union

 

Q34. Cryogenic temperature stands for temperatures      [Punjab PSC (Pre) 2016 Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]

(A) Below 150ºC
(B) Above 150ºC
(C) Below –150ºC
(D) –273ºC

Ans:(C) Below –150ºC

 

Q35. Low temperatures (cryogenics) find application in    [IAS (Pre) 1999]

(A) Space travel, surgery and magnetic levitation
(B) Surgery, magnetic levitation and telemetry
(C) Space travel, surgery and telemetry
(D) Space travel, magnetic levitation and telemetry

Ans:(D) Space travel, magnetic levitation and telemetry

 

Q36. Cryogenic engines final application in      [UPPCS (Pre) 2006 IAS (Pre) 1995]

(A) Sub-marine propulsion
(B) Frost-free refrigerators
(C) Rocket technology
(D) Researches in superconductivity

Ans:(C) Rocket technology

 

Q37. Cryogenic engines use     [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Liquid chlorine as the oxidizer and liquid hydrogen as the fuel
(B) Liquid oxygen as the oxidizer and liquid hydrogen as the fuel
(C) Liquid fluorine as the oxidizer and liquid hydrogen as the fuel
(D) Liquid sulphur dioxide as the oxidizer and liquid hydrogen as the fuel

Ans:(B) Liquid oxygen as the oxidizer and liquid hydrogen as the fuel

 

Q38. The Cryogenic engine is used in    [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Boeing
(B) Rapid rail engines
(C) Space shuttle
(D) Nuclear reactor

Ans:(C) Space shuttle

 

Q39. Which of the following is not used as rocket propellant?     [UPPSC (GIC) 2010]

(A) Liquid hydrogen
(B) Liquid oxygen
(C) Liquid hydrazine
(D) Kerosene oil

Ans:(C) Liquid hydrazine

 

Q40. Rocket works on the principle of the following.    [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Avogadro’s concept
(B) Energy conservation
(C) Momentum conservation
(D) Bernoulli’s theorem

Ans:(C) Momentum conservation

1      2      3      4      5      6            

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply