SECTION-5

GENERAL KNOWLEDGE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. According to NASA, the evidence for the presence of life on Mars found till today include     [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Water alone
(B) Water and gypsum alone
(C) Water, gypsum and methane
(D) None of the above

Ans:(C) Water, gypsum and methane

 

Q22. Methane is present in the atmosphere of      [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Moon
(B) Sun
(C) Mars
(D) Jupiter

Ans:(D) Jupiter

 

Q23. The fuel tanks of the spacecraft ‘Discovery’ that was launched into space on 4 July, 2006 was filled with      [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Liquid hydrogen only
(B) Liquid oxygen only
(C) Mixture of liquid hydrogen and liquid oxygen
(D) Mixture of liquid hydrogen, liquid oxygen and liquid helium

Ans:(C) Mixture of liquid hydrogen and liquid oxygen

 

Q24. Which of the following names of animals was sent to space on 3rd November, 1957?      [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Otolith
(B) Laika
(C) Baker
(D) Belka

Ans:(B) Laika

 

Q25. Apollo-8 was launched for space exploration on     [UPPCS (Pre) 1999]

(A) 6 January, 1998
(B) 7 February, 1998
(C) 8 March, 1998
(D) 21 December, 1968

Ans:(D) 21 December, 1968

 

Q26. Selene-1, the lunar orbiter mission belongs to which one of the following?
[IAS (Pre) 2008]

(A) China
(B) European Union
(C) Japan
(D) USA

Ans:(C) Japan

 

Q27. On which principle, a Jet Engine works?     [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) Conservation of linear momentum
(B) Conservation of angular momentum
(C) Conservation of energy
(D) Conservation of mass

Ans:(A) Conservation of linear momentum

Q28. Stratellite is the     [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) Uppermost band of stratosphere
(B) Lowermost band of stratosphere
(C) High altitude airship positioned in the stratosphere
(D) Natural satellite of Saturn

Ans:(C) High altitude airship positioned in the stratosphere

 

Q29. Thumba known as rocket launching station is situated in     [UPPCS (Mains) 2004]

(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Jharkhand
(D) Kerala

Ans:(D) Kerala

 

Q30. Sriharikota Island lies near      [UPPCS (Mains) 2003]

(A) Chika lake
(B) Pulicat lake
(C) Mahanadi
(D) Godavari Mouth

Ans:(B) Pulicat lake

1      2      3      4      5      6               

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Knowledge Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Knowledge Objective Questions – Section-1

 

General Knowledge Objective Questions – Section-2

 

General Knowledge Objective Questions – Section-3

 

General Knowledge Objective Questions – Section-4

 

General Knowledge Objective Questions – Section-5

 

General Knowledge Objective Questions – Section-6

 

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply